PUŠČAVNIK

Za puščavniško življenje se je potegovalo 50 ljudi

Objavljeno 23. april 2017 21.45 | Posodobljeno 23. april 2017 21.48 | Piše: A. S.

Stan Vanuytrecht se bo v skromno domovanje v Avstriji vselil še ta mesec.

Belgijec je prepričan, da je dobil sanjsko službo. Foto AP

Nekdanji vojaški oficir, 58-letni Belgijec Stan Vanuytrecht, je dobil sanjsko službo, kot pravi, izbrali so ga med 50 kandidati, ki so se javili na oglas. Z njim so januarja letos začeli iskati nekoga, ki bi sam živel v zatočišču v steni nad avstrijskim mestecem Saalfelden blizu Salzburga.

Delovno mesto, če mu lahko tako rečemo, ni plačano, v novem domovanju ni gretja, tekoče vode in internetne povezave, so pa v oglasu poudarili, da prostori ponujajo neverjeten razgled in bo stanovalec lahko užival v neverjetno svežem zraku.

Stan, tudi sicer ljubitelj nemške kulture, saj je ponosni lastnik vzhodnonemškega trabanta, se bo v novo domovanje, vklesano v navpično skalo nad mestecem, vselil še ta mesec. 
»Mislil sem, da nimam možnosti, da me izberejo. Ko sem videl fotografije zatočišča, sem si rekel, da je to kraj zame,« je povedal srečni izbranec, ki je menda že dolgo razmišljal o tem, da bi se nekako odmaknil od ponorelega sveta, vse hitrejšega tempa življenja in ljudi, a nikoli ni bilo te priložnosti.

Zatočišče nad Saalfeldnom je sicer neprekinjeno naseljeno od nastanka pred 350 leti. Ko je njegov zadnji skrbnik, nekdanji avstrijski duhovnik in psihoterapevt Thomas Flieglmüller, po eni sezoni odšel na Dunaj, da bi lahko začel pisateljsko kariero, je lokalni župnik Alois Moser objavil natečaj za novega stanovalca. Kandidati naj bi bili »povezani s krščansko vero, da bodo lahko živeli sami s sabo na 1400 metrih nadmorske višine«, Stan pa je lokalne vplivneže očitno prepričal tudi s svojo človekoljubno dejavnostjo, saj je nekoč delal z brezdomci, alkoholiki, odvisniki od droge, zaporniki in duševno bolnimi, nedavno pa ga je doletela še ena velika življenjska sprememba, ločitev.

Župan Saalfeldena Erich Rohrmoser je povedal, da so se za Belgijca, katoliškega diakona, odločili zaradi njegovih osebnostnih lastnosti, saj na okolico deluje pomirjujoče in zna poslušati, povrhu pa je pripravljen pri njih živeti daljše obdobje, saj je vse premoženje prepustil bivši. Najdlje je pri njih sicer zdržal neki benediktinec, Flieglmüllerjev predhodnik, in sicer 12 let. 

Deli s prijatelji