TERORIST

Ubit domnevni načrtovalec napadov v Parizu

Objavljeno 18. november 2015 20.23 | Posodobljeno 18. november 2015 21.09 | Piše: STA, Ma. F.

Francoske varnostne sile so med operacijo v Saint-Denisu ustavile teroristično celico, ki je bila pripravljena na napad.

Abdelhamid Abaaoud.

PARIZ – Domnevni snovalec terorističnih napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud je bil ubit v današnji protiteroristični operaciji francoskih varnostnih sil v pariškem predmestju Saint-Denis, poroča ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na obveščevalne vire.

Francoski tožilec François Molins je sicer zvečer sporočil, da Abaaouda ni bilo med osmimi aretiranimi v današnji operaciji v Saint-Denisu, dveh žrtev, ki sta umrli v akciji, pa še niso identificirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg žrtev po navedbah tožilca niso identificirali tudi treh aretiranih. Prav tako še vedno niso identificirali dveh od osmih skrajnežev, ki so izvedli petkove napade. Molins je tudi razkril, da je bila skupina ljudi, ki so bili danes aretirani oz. ubiti, pripravljena izvesti napad. »Nova skupina teroristov je bila nevtralizirana in vsa znamenja so, da bi glede na njihovo orožje, organizacijsko strukturo in odločenost lahko napadli,« je povedal pariški tožilec.

Molins je še dejal, da je policija našla mobilni telefon enega od napadalcev, ki so v petek v različnih delih francoske prestolnice ubili 129 ljudi in jih več kot 350 ranili. Telefon so našli v smetnjaku pred koncertno dvorano Bataclan, kjer so skrajneži pobili največ ljudi.

Eden od napadalcev je s telefona poslal kratko sporočilo: »Pripravljeni smo, gremo.« Sporočilo je bilo poslano ob 21.42, tik pred začetkom napadov, policija pa zdaj preiskuje, kdo je bil prejemnik, je povedal Molins.

Vseh 129 žrtev petkovih napadov so sicer že identificirali, piše The Guardian.

Deli s prijatelji