USTAVNA OBTOŽBA

Trumpa želijo takoj nagnati iz Bele hiše

Objavljeno 11. januar 2021 17.43 | Posodobljeno 11. januar 2021 20.49 | Piše: T. V.

Demokrati nameravajo proti Trumpu že drugič sprožiti ustavno obtožbo.

Donald Trump. FOTO: Donald J. Trump Via Twitter Via Reuters
Čeprav se mu mandat izteče 20. januarja, je to za demokrate še predaleč; po vdoru podpornikov ZDA Donalda Trumpa na Kapitol, ko so tam potrjevali Joeja Bidna za novoizvoljenega predsednika, so vložili predlog ustavne obtožbe (impeachment) zoper odhajajočega predsednika.
 
Preberite tudi:

Melania prekinila molk in obsodila opolzke govoriceDemokrati so najprej predlagali, da podpredsednik Mike Pence skliče kabinet, ki naj bi razpravljal o odstaviti Trumpa v skladu s 25. amandmajem ameriške ustave, a so republikanci ta predlog blokirali- Demokrati so nato vložili predlog ustavne obtožbe.

V predlogu ustavne obtožbe demokrati Trumpu očitajo spodbujanje nasilnih protestov, med katerimi so njegovi podporniki prejšnji teden vdrli na Kapitol. V nasilju je umrlo pet ljudi. V predlogu med drugim omenjajo več neresničnih Trumpovih trditev,
med drugim to, da so mu ukradli volitve in da je on resnični zmagovalec novembrskih predsedniških volitev.

Trump je prvo ustavno obtožbo prestal februarja lani, ko so mu očitali zlorabo položaja in oviranje dela kongresa, ker naj bi pritiskal na Ukrajino, da uvede preiskavo zoper sina Bidna.
Deli s prijatelji