KONEC POTRPLJENJA

Svet po izstrelitvi rakete na robu, »na mizi vse možnosti«

Objavljeno 17. april 2017 13.19 | Posodobljeno 17. april 2017 13.19 | Piše: STA, K. K.

Po včerajšnji jutranji izstrelitvi rakete na tihomorski obali je Severno Korejo danes nagovoril ameriški podpredsednik Mike Pence.

SEUL – Ameriški podpredsednik Mike Pence je danes ob obisku demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo opozoril Pjongjang, da »je obdobja strateškega potrpljenja konec«. Spomnimo, Severna Koreja je včeraj zjutraj izstrelila raketo, o čemer več preberite na povezavi. Zatrdil je, da si bodo ZDA za varnost prizadevale z mirnimi sredstvi, a dodal, da so glede Severne Koreje »na mizi vse možnosti«, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jekleno zavezništvo

»Ljudje Severne Koreje, vojska Severne Koreje, naj ne dvomijo o odločenosti ZDA, da bodo stale ob strani svojim zaveznicam. Zavezništvo med Južno Korejo in ZDA je jekleno,« je dejal Pence. Ob tem je izrazil upanje, da bo Kitajska pomagala pri reševanju povečanih napetosti v regiji. »Pričakujemo, da bodo naredili več,« je povedal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Pence se je danes v Seulu srečal še s predsednikom južnokorejske vlade Hvang Kjo Ahnom, ki po odstavitvi predsednice Park Geun Hje začasno vodi državo. Dogovorila sta se za hitro namestitev ameriškega sistema protiraketne obrambne THAAD, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po srečanju s Hvangom je Pence dejal, da je sodelovanje Kitajske v prizadevanjih proti severnokorejskemu jedrskemu in raketnemu programu ohrabrujoče, a izrazil zaskrbljenost, ker se je Peking zaradi nameščanja ameriške protiraketne obrambe odločil za povračilne ukrepe proti Seulu.

Kitajska je proti

Ob pomoči sistema THAAD naj bi sestrelili rakete, izstreljene proti Južni Koreji iz Severne Koreje ali od drugod. Kitajska pa mu ostro nasprotje, češ da bi lahko omogočal vohunjenje za njenimi obrambnimi sistemi.

Namen Penceovega obiska v Južni Koreji, ki poteka v senci povečanih napetosti med ZDA in Severno Korejo zaradi jedrske in raketne grožnje slednje, je izraziti solidarnost z južnokorejsko zaveznico. Severna Koreja je sicer v nedeljo z vzhodne obale izstrelila raketo, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo.

Južna Koreja je prva postaja štiridnevne turneje v regiji, med katero bo ameriški podpredsednik obiskal še Japonsko, Indonezijo in Avstralijo.

Deli s prijatelji