KFOR

Slovenski vojaki na Kosovu varno v svoji bazi

Objavljeno 30. julij 2011 11.28 | Posodobljeno 30. julij 2011 11.32 | Piše: P. P./STA

Na severu Kosova je pretekla noč minila mirno

Slovenski vojaki so na varnem, fotografija je simbolična
LJUBLJANA, PRIŠTINA – Pripadniki motorizirane čete 23. kontingenta Slovenske vojske v silah Nata na Kosovu (Kfor) so se v petek zvečer varno vrnili v bazo v Novem selu, kjer so nastanjeni, so sporočili s slovenskega obrambnega ministrstva. Na severu Kosova je sicer pretekla noč minila mirno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glavnina slovenske čete je v petek varovala konvoj sil Kfor

V njem so bili pripadniki ameriške vojske in nemški inženirski vod ter vod za ohranjanje reda in miru, ki je bil napoten do cestne barikade lokalnih Srbov v vasi Rudari na cesti, ki vodi do baze Kforja Notting Hill blizu Leposaviča.

V bližini vasi Rudari so sile Kfor v petek poskušale odstraniti cestne barikade in sprostiti ceste. Po nekajurnih pogajanjih so se pripadniki Kforja zvečer umaknili z območja, potem ko sta poveljnik Kforja Erhard Bühler in glavni pogajalec Beograda v dialogu s Prištino, Borislav Stefanović, dosegla dogovor.

Mejna prehoda Jarinje in Brnjak sta zdaj vojaško območje

Vas Rudari leži na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova. V sredo so ga požgali lokalni mladi kosovski Srbi, od takrat ga tako kot mejni prehod Brnjak varuje Kfor. Oba mejna prehoda so tudi razglasili za vojaško območje.

Deli s prijatelji