IZLET

S helikopterjem nad 
Pjongjangom

Objavljeno 08. november 2015 10.26 | Posodobljeno 08. november 2015 10.26 | Piše: S. I
Ključne besede: Severna Koreja

Tuji turisti si bodo s starimi vojaškimi helikopterji in potniškimi letali lahko ogledali severnokorejsko prestolnico tudi iz zraka.

Turisti si bodo iz zraka lahko ogledali panoramo Pjongjanga. Foto: Reuters

Severna Koreja bo tujim turistom že ta mesec začela ponujati helikopterske oglede Pjongjanga, so sporočile turistične agencije, ki se specializirajo za obiske v tej samoizolirani komunistični državi. Čeprav Severna Koreja ne izdaja podatkov, koliko tujcev jo obišče na leto, agencije ocenjujejo, da je zahodnih turistov okoli 6000, večina obiskovalcev pa prihaja iz sosednje Kitajske.

Polet nad mestom

»Poleteli bomo okoli 105-nadstropnega hotela Rjugjong, šli nizko nad reko Taedong mimo stolpa Džuče in si iz zraka ogledali Stadion prvega maja, ki je največji na svetu,« navdušeno opisuje Rowan Beard iz agencije Young Pioneers Tours s sedežem na Kitajskem, ki ji je izlete ponudil severnokorejski državni zračni prevoznik Air Korjo.

Turisti bodo nad Pjongjangom leteli v starih vojaških transportnih helikopterjih milmi-17 iz sovjetskih časov in kukali skozi majhne line, dovoljeno pa bo tudi fotografiranje. Polet bo stal okoli 180 evrov, trajal pa bo od 30 do 40 minut. Severnokorejska vojska še vedno uporablja ruske helikopterje milmi-17, a jih je v preteklosti že večkrat posodila za turistične polete v okolici Pjongjanga. Turistom bodo na voljo tudi starinski antonovi 24, sovjetska propelerska letala iz 50. let prejšnjega stoletja.

Kakor je povedal Simon Cockerell iz pekinške agencije Koryo Tours, so severnokorejske oblasti že več let prosili za tovrstne oglede mesta in okolice. S prihodom Kim Džong Una na oblast so tudi v Severni Koreji začeli v deželo spuščati več turistov, Kim pa si je v okolici svojih palač dal zgraditi več pristajalnih stez za manjša zasebna letala. 

Deli s prijatelji