NARAVNA ZNAMENITOST

Rožnato jezero na robu črne celine

Objavljeno 10. februar 2013 16.19 | Posodobljeno 09. februar 2013 23.39 | Piše: Mitja Felc

Na zahodni obali Afrike leži jezero, ki je zaradi naravne znamenitosti prava paša za oči.

Kljub nenavadni barvi je kopanje v jezeru varno (foto: Mitja Felc).

DAKAR – Plitvo jezero se razprostira na treh kvadratnih kilometrih in je večinoma obkroženo s peščenimi sipinami. Najizrazitejšo rožnato barvo dobi ob poldnevu in v sušnem obdobju, ko se žarki pod določenim kotom odbijajo od vodne gladine izjemno slanega in z mikroorganizmi ter minerali bogatega jezera. A voda ni vedno enako izrazito rožnate barve, odtenek je namreč odvisen od skupka več dejavnikov. Prav zato je ob deževju in ponoči ali ko se sončni žarki ne odbijajo v pravilnem kotu jezero običajno modre barve. Pač smola za turiste, ki si ga ogledajo ravno v takšnih dneh.

Sol je kruh za domačine

Omenjeno jezero je poleg naravne znamenitosti tudi vir prihodkov okoliških prebivalcev. Dneve in noči domačini iz zelo slane vode (liter vsebuje 380 gramov soli) pridobivajo sol. Močno slana voda je – predvsem če so ji dolgo izpostavljeni – lahko kaj hitro škodljiva, zato si kožo zaščitijo s karitejevim maslom. A rožnato čudo vseeno ni tako slano kot Mrtvo morje, čeprav ga nekateri primerjajo z njim. To priznavajo celo domačini, ki se sicer ne sramujejo pretiravanja in zavajanja.


Brez varnostnih zadržkov

Potep po Senegalu ni z varnostnega stališča prav nič bolj tvegan kot po večini držav tretjega sveta. Na jugozahodu so pogoste vojaške kontrolne točke, saj tamkajšnji prebivalci še vedno izražajo težnje po neodvisnosti pokrajine Casamance, zato je nadzor precej poostren. Tujcev, razen preverjanja dokumentov, ne nadlegujejo čezmerno. Sicer z varnostjo v državi ni večjih težav, le v Dakarju je potrebna posebna previdnost, saj vam precej izurjeni faloti kaj hitro potisnejo roko v žep ali nahrbtnik

Zaradi barve je videti kot nekakšna nevarna kemijska spojina, a kopanje v njem je povsem varno. Le britje dan prej ne pride v poštev, saj sol na razdraženi koži povzroči peklenske bolečine. Prav tako namakanje ni primerno, če imate druge odprte rane. Gostota vode je približno desetkrat večja kot v običajnih jezerih, zato slabi plavalci nimajo težav s čofotanjem na površju rožnate afriške znamenitosti.

Za lase privlečene zgodbe

Pri ogledu te naravne lepote so edini moteči dejavnik vsiljivi okoliški prebivalci, ki vam na vsak način želijo prodati unikatni spominek. Večina pove tudi zgodbo, da ta spominek delajo samo on in njegovi trije bratje ter da so se tega naučili od zdaj že pokojnega strica. Ne dajo se motiti, ko jim razložiš, da je njihova zgodba sicer zelo lepa, a daleč od resnice. Takšne spominke je namreč mogoče dobiti prav na vseh koncih Senegala.

Obisk zahodnoafriške države Senegal vam, roko na srce, pobere nekaj živcev. Tja se raje ne odpravljajte, če pričakujete prijazen sprejem domačinov. V nekdanji francoski koloniji je namreč še vedno čutiti rahel odpor do bele kože. Razpadajoče ceste in prevozna sredstva v podobnem stanju vas tudi ne bodo spravili v dobro voljo. A da ne bo pomote, Senegal je bržkone vreden obiska – zaradi naravnih lepot in pestrega živalskega sveta, zagotovo pa vas bo razvedrilo tudi dejstvo, da se lahko tu v vročih dneh ohladite z mrzlim pivom, saj točenje alkohola kljub islamskim temeljem države ni prepovedano.

.

Deli s prijatelji