ZGODOVINSKO SREČANJE

Papež in ruski patriarh: Pogovarjala sva se kot brata

Objavljeno 13. februar 2016 09.41 | Posodobljeno 13. februar 2016 09.43 | Piše: STA, Mo. S.

Papež Frančišek in patriarh Kiril sta se pogovarjala skoraj dve uri in podpisala skupno izjavo.

HAVANA – Papež Frančišek in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril sta na petkovem zgodovinskem srečanju v Havani podpisala skupno izjavo, v kateri med drugim pozivata k obnovi enotnosti krščanskega sveta in k zaščiti ogroženih kristjanov na Bližnjem vzhodu, poroča tiskovna agencija AFP.

»Ob zavedanju, da je treba preseči še številne ovire, upava, da bo najino srečanje prispevalo k obnovi enotnosti, ki si jo želi Bog,« med drugim piše v izjavi po prvem srečanju poglavarjev obeh krščanskih cerkva v skoraj 1000 letih.

Skupaj za zaščito kristjanov

79-letni papež in 69-letni patriarh sta se na letališču v Havani pogovarjala skoraj dve uri. Pred srečanjem sta se objela in poljubila, papež Frančišek pa je na koncu povedal, da sta se odkrito pogovarjala kot brata. Kirila je pohvalil za ponižnost, ta pa je dodal, da lahko skupaj delujeta za zaščito kristjanov po vsem svetu. Še posebej so zaščite potrebni kristjani na Bližnjem vzhodu, kjer jih preganjajo pripadniki Islamske države. Cerkvena voditelja sta v izjavi pozvala mednarodno skupnost, naj nujno ukrepa proti preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu, in spomnila, da je nasilje v Iraku in Siriji zahtevalo več tisoč življenj, milijoni pa so brez domov in virov.

Skupna izjava je pomembna tudi zato, ker se z njo oba cerkvena voditelja zavezujeta proti prozelitizmu oziroma širjenju svoje različice veroizpovedi. Katoliki tako ne bodo skušali spreobrniti pravoslavnih oziroma obratno. Vse svoje vernike sta pozvala k medsebojnemu spoštovanju, miru in ljubezni.

Že v Mehiki

Iz Havane je papež ponoči že prispel na svoj prvi obisk Mehike, kjer bo v prihodnjih dneh obiskal tri zvezne države in prestolnico Ciudad de Mexico. Na letališču so ga med drugim pričakali mehiški predsednik Enrique Pena Nieto in tradicionalni glasbeniki mariačija (mariachi), njegovo vožnjo po ulicah prestolnice pa je pospremilo na stotisoče vernikov.

»Frančišek, brat mehiškega naroda!« je papežu v petek zvečer po lokalnem času vzklikalo kakšnih 300.000 ljudi. Frančišek se je z letališča do nunciature, kjer je nato prenočil, odpeljal s papamobilom, pri tem pa mahal navdušenim vernikom. Pred nunciaturo je papež presenetljivo stopil pred ljudi in vodil krajšo molitev. »Spomnite se ljudi, ki jih ljubite, a tudi tistih, ki jih ne ljubite. Postavimo vse tiste, ki jih ljubimo, in vse tiste, ki jih ne ljubimo, pred Gospoda, tako da jih bo, skupaj z nami, vse blagoslovil,« je dejal.

Že danes se bo papež sešel z mehiškim predsednikom in mehiškimi škofi, zvečer pa bo v znanem romarskem središču Guadalupe daroval mašo v tamkajšnji baziliki.

Deli s prijatelji