ZDRAVLJENJE

Nora (5) je v smrtni nevarnosti

Objavljeno 13. marec 2013 15.00 | Posodobljeno 13. marec 2013 15.00 | Piše: E. B.

Bo Strašni lev iz Zadra lahko nadaljeval revolucionarno zdravljenje v ZDA?

Strašni lev se ne bo vdal, so prepričani starši. Foto: Facebook

PHILADELPHIA, ZAGREB – Potem ko je na noge skočila vsa Hrvaška in družini Šitum vlila novo upanje, so se pojavili zelo hudi zapleti: petletna Nora, ki že dve leti boleha za akutno limfoblastno levkemijo, se spopada s hudo okužbo, ki je še oslabila njeno že tako šibko telo.

Nevarne glivice so napadle možgane

Starši pogumne deklice, ki se je je zaradi neverjetnega poguma prijel vzdevek Strašni lev, so prek facebooka sporočili, da Nora potrebuje podporo ter molitev, da premaga nepričakovane, zelo nevarne zaplete. Njeno telo so namreč napadle glivice, ki so se iz sinusov izmuznile v krvni obtok in si prebile pot do možganov, so zaupali prestrašeni starši, povrhu besni, saj po spletu menda krožijo številne laži glede dekličinega poteka zdravljenja, niso pa povedali, katere. Mama Đana je pojasnila, da je Nora pretekli teden doživela hud in dolg epileptični napad, po katerem je okrevala na oddelku za intenzivno nego, zdaj pa je znova na oddelku za hematologijo, kjer ugotavljajo ozadje zapletov. Magnetna resonanca glave po napadu je pokazala, da ima Nora nevarno glivično obolenje možganov. »Zdaj prejema zdravila, ki naj bi ustavila glivično okužbo, a s tem se zmanjšuje število levkocitov, ki jih ima Nora zaradi levkemije že tako malo. Tako se vrtimo v krogu. Zdravniki bodo poskušali z zdravili spodbuditi rast levkocitov, pa bomo videli, ali jim bo to uspelo. Zdravnik nam je povedal, da več kot devetdeset odstotkov otrok umre zaradi takih glivic, saj se hitro razširijo v kri,« je sporočila zaskrbljena Đana.

Kot piše hrvaški Jutarnji list, naj bi se prelomna terapija za zdravljenje redke akutne limfoblastne levkemije za zdaj sicer izkazala za odlično, saj naj bi se T-celice že uspešno namnožile in se odzvale na oslabljeni virus HIV, tako bi jih torej lahko vrnili v Norino telo – glavni del zdravljenja bi po načrtih začeli aprila, a se je zdaj seveda pojavilo vprašanje, ali bo to zaradi zapletov sploh mogoče. Petletnica naj bi v Philadelphii po Emily Whitehead kot drugi otrok na svetu preizkusila novo Novartisovo zdravilo CTL019. Mimogrede, sedemletna Američanka od lanskega zdravljenja uspešno okreva. Gre za terapijo z oslabljenim virusom HIV, ki je šele na začetni stopnji kliničnih preiskav, vanje se je uspešno uvrstila tudi deklica iz Zadra. Gre za kombinacijo genetskega zdravljenja in imunoterapije ter uporabo oslabljenega virusa HIV: ta je učinkovit nosilec proteina CD-19 v T-celice, ki se bojujejo proti raku.

Starši prek facebooka zbrali neverjetnih 840.000 dolarjev

Naj spomnimo, zakonca Šitum sta pretekli mesec prek bliskovite in odmevne akcije prek facebooka v pičlih nekaj dneh zbrala neverjetnih 840.000 dolarjev, potrebnih za eksperimentalno zdravljenje, denar pa so prispevali Radio Nova Gradiška, hrvaško ministrstvo za zdravje, združenje Hrabro dijete, mesti Zagreb in Zadar ter seveda številni velikodušni posamezniki.

Deli s prijatelji