TERORIZEM

Minister svari pred kemičnim ali biološkim orožjem

Objavljeno 19. november 2015 23.12 | Posodobljeno 19. november 2015 23.12 | Piše: STA, T. L.

Francoski parlament podaljšal izredne razmere, v Belgiji devet aretiranih v povezavi s pariškimi napadi.

BRUSELJ, PARIZ – Francoski predsednik Francois Hollande je po petkovih terorističnih napadih v Parizu danes ukazal okrepitev zračnih napadov na skupino Islamska držav v Iraku in Siriji. Hollande je ukaz izdal po današnjem srečanju varnostnega kabineta.

»Francois Hollande je dal potrebna navodila za poglobitev vojaških operacij proti Daeshu v Siriji in Iranu,« so sporočili iz Elizejske palače.

Francoska letala po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že več kot leto dni sodelujejo v letalskih napadih na IS v Iraku, od oktobra dalje pa tudi na ozemlju Sirije.

Po terorističnih napadih v Parizu je Francija že okrepila letalske napade v Siriji. Po današnjih navedbah neimenovanega predstavnika francoske vojske so od takrat v treh napadih uničili 35 ciljev.

Devet aretacij v Belgiji

Belgijska policija je danes v Bruslju aretirala devet ljudi v devetih racijah, povezanih s petkovimi terorističnimi napadli v Parizu, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Kot so sporočili s tožilstva, je bilo sedem oseb aretiran v šestih racijah, povezanih z napadalcem na pariškem stadionu Bilalom Hadfije, preostala dva aretirana pa sta bila prav tako povezana s petkovimi napadi.

Večino racij so izvedli v bruseljski četrti Molenbeek, od koder izvirajo organizator napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud in dva brata Brahim in Salah Abdeslam. Dve raciji so izvedli tudi v premožnejših predmestjih Uccle in Laeken.

Tožilstvo je sporočilo, da bodo več podrobnosti o tem, kako dolgo bodo osumljenci ostali v pridržanju, sporočili v petek.

Belgijska policija je po pariških napadih, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, izvedla vrsto racij. Belgija se sooča z vse hujšimi kritikami, ker ji ni uspelo ustaviti napadalcev.

Izredne razmere podaljšane

Francoski parlament je podaljšal izredne razmere, uvedene po nedavnih terorističnih napadih v Parizu, za tri mesece. Obdobje bo začelo teči 26. novembra in bo trajalo do polnoči 25. februarja prihodnje leto. Predlog vlade, ki je bil na poslanskih klopeh, sicer poleg podaljšanja izrednih razmer predvideva spremembe več zakonov – med drugim zaostruje pravila glede hišnega pripora, v času izrednih razmer omogoča prepoved organizacij, ki predstavljajo resno grožnjo javnemu redu, predvideva odvzem francoskega državljanstva obsojenim napada na »temeljne interese države«, zaostruje nadzor nad t. i. tujimi borci ter predvideva dodatnih 8500 zaposlitev v francoskem varnostnem aparatu.

Poslanci so izglasovali tudi predlog, po katerem lahko vlada v izrednih razmerah blokira spletne strani in profile na družbenih omrežjih, ki spodbujajo terorizem. Premier Manuel Valls je ob tem pohvalil modrost poslancev.

Francoska vlada je poleg tega napovedala vrsto zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovitejši spopad s teroristi. Med drugim naj bi zaprli mošeje, kjer svoje ideje širijo skrajni islamisti, in razširili pravico policistov do nošenja in uporabe orožja. Premier Valls je napovedal tudi oblikovanje nove organizacije za preprečevanje radikalizacije mladih.

Valls je v parlamentu tudi posvaril, da bi teroristi lahko Francijo napadli ne le tako, kot so jo v petek, z razstrelivom in puškami, ampak tudi s kemičnim ali z biološkim orožjem. »Ničesar ne smemo izključiti,« je opozoril poslance.

Deli s prijatelji