ODLOČENO

Kaj sledi? Nemčija bo begunce vračala, tudi v Slovenijo

Objavljeno 10. november 2015 19.11 | Posodobljeno 10. november 2015 19.11 | Piše: STA, T. L.

Dublinska uredba bo začela veljati znova od 21. oktobra, potem ko je za sirske državljane od avgusta niso izvajali.

BERLIN – Nemčija namerava sirske prosilce za azil v skladu z dublinsko uredbo vračati v druge države članice EU, preko katerih so prišli, z izjemo Grčije, so danes potrdili na notranjem ministrstvu v Berlinu. Kot so pojasnili, to velja od 21. oktobra, potem ko dublina za sirske državljane od avgusta niso izvajali.

V skladu z veljavnimi evropskimi pravili, opredeljenimi z dublinsko uredbo, je treba prošnjo za azil obravnavati v državi, kjer oseba vstopi v EU. A ta ureditev spričo rekordnega begunskega vala ne deluje in to je jasno pokazala tudi odločitev Nemčije konec avgusta, da pravilo obide in ga v primeru državljanov Sirije začasno ne uveljavlja.

A potem ko je v Nemčijo letos prispelo že blizu 800.000 beguncev in migrantov, do konca leta pa jih pričakujejo milijon, so se v Berlinu očitno odločili za drugačen pristop.

Izjema bo Grčija

Kot je namreč danes pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva, dublinski postopek velja za vse države izvora in vse članice EU z izjemo Grčije. Kot je še dodal, to od 21. oktobra znova velja tudi za državljane Sirije. Nemški zvezni urad za migracije in begunce (BAMF) zdaj znova v vsakem posameznem primeru preverja vse vidike vstopa v Nemčijo.

To naj bi pomenilo, da pri vsakem prosilcu za azil proučijo, ali je ta pred prihodom v Nemčijo vstopil še v kakšno drugo državo članico EU. Če je tako, ga je treba vrniti v to državo.

Kot so še dodali na ministrstvu, je vnovično uveljavljanje dublinskega sistema za prosilce za azil iz vseh držav eden od vrste različnih ukrepov, s katerimi skuša Nemčija kljub velikemu številu beguncev vrniti »urejen postopek pri vstopanju v državo in pri izvajanju azilnih postopkov«.

Kot sicer dodaja dpa, bi se lahko vračanje ljudi v druge članice EU v trenutnih razmerah oz. na kratek rok izkazalo za problematično, saj jih te države večinoma niso registrirale.

Slovenija sicer pravi, da kot varuhinja schengenske meje registracijo beguncev in migrantov izvaja.

Deli s prijatelji