NAPETO

Kaj bo storil Putin po Erdoganovi grožnji?

Objavljeno 28. november 2015 08.29 | Posodobljeno 27. november 2015 16.22 | Piše: T. L.

Rusija se ne šali: ruska služba za področje imigracij je prijela 39 turških poslovnežev zaradi težav z njihovimi poslovnimi vizami. Rusija ukinja tudi brezvizumski režim s Turčijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin.

ISTANBUL, MOSKVA – Odnosi med Turčijo in Rusijo so po torkovi sestrelitvi ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji še vedno napeti. Sergej Lavrov, šef ruske diplomacije, je danes dejal, da je turška oblast prešla meje sprejemljivega in da tvega zapleteno situacijo v regiji. 

»Verjamem, da so turški voditelji prešli mejo sprejemljivega. Tvegajo, da pripeljejo Turčijo v zelo zapleten položaj, kar se tiče dolgoročnih nacionalnih interesov in situacije v regiji,« je dejal Lavrov ob začetki srečanja s sirskim kolegom Walidom al-Moualemom. Lavrov je zatrdil, da se bo Rusija tudi naprej borila ob Siriji proti terorizmu.

Erdogan bi se srečal v Parizu, Putin pa ...

Medtem pa si je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zaželel srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na konferenci o klimatskih spremembah, ki se v ponedeljek začne v Parizu. Putin je stike z Erdoganom doslej zavračal, ker se Ankara ne želi opravičiti za sestrelitev ruskega letala. »Vidimo nepripravljenost Turčije, da bi se opravičila za incident z letalom,« je na novinarsko vprašanje zakaj, odgovoril Putinov svetovalec za zunanjo politiko Yuri Ushakov.

Putin se bo sicer v Parizu srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem o sirski krizi in izraelsko-palestinskem konfliktu. Sestal se bo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel na pogovorih o Siriji in Ukrajini, je še povedal Ushakov.

Konec brezvizumskega režima za Turke

Da pa se Rusija ne šali, kaže podatek, da je ruska služba za področje imigracij včeraj prijela 39 turških poslovnežev zaradi težav z njihovimi vizami. Lavrov je po poročanju agencije Reuters najavil, da s 1. januarjem Rusija ukinja brezvizumski režim s Turčijo. To je lahko velik udarec turškemu turizmu, saj ruski gostje radi obiskujejo turška letovišča in so za Nemci drugi najštevilčnejši gostje. 

Erdoganovo opozorilo Putinu ...

Erdogan pa je opozoril Rusijo, naj se »ne igra z ognjem«, in dodal, da ni želel ogroziti odnosov z Moskvo. Gospodarske sankcije, ki jih je napovedala Rusija Turčiji, je označil za čustvene in neprimerne, medtem ko Moskva dvomi o zavezanosti Turčije v boju zoper terorizem. 

... čečenski predsednik opozarja Turčijo

Turčijo pa je opozoril razvpiti čečenski predsednik Ahmat Abdulhamidovič Kadirov. Na instagramu je objavil posnetek, na katerem je oblečen v majico s Putinovo fotografijo in med hojo po tekaški stezi opozarja Turčijo: »Turčiji bo še dolgo žal za to, kar je storila. Tisti, ki izkoriščajo vsako priložnost za govore o prijateljstvu in sodelovanju, se ne smejo obnašati tako pritlehno.«

Deli s prijatelji