TRENJA

Hrvati ne vedo, kako bo Erjavec pojasnil tožbo

Objavljeno 09. december 2017 18.10 | Posodobljeno 09. december 2017 18.10 | Piše: STA, A. K.

Na Hrvaškem ne vidijo podlage za tožbo Slovenije glede implementacije arbitražne sodbe.

ZAGREB – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v petek v Ljubljani povedal, da se na zunanjem ministrstvu intenzivno pripravljajo na tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, vendar ni želel govoriti o podrobnostih. Na Erjavčevo izjavo se je med prvimi na Hrvaškem odzval nekdanji hrvaški zunanji minister Miro Kovač, ki je danes novinarjem v Zagrebu povedal, da »ne ve, kako misli Erjavec pojasniti tožbo« ter »na podlagi česa namerava tožiti Hrvaško«. Ponovil je, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma, ker je »Slovenija nameravala prevarati Hrvaško«.

Novinarje je zanimalo tudi, kako Kovač vidi morebitno posredovanje pri rešitvi spora, ki ga je ponudila Evropska komisija. »To lahko storimo sami, če nekdo misli ponuditi nekakšen predlog, je dobrodošel, a sta relevantni samo dve strani, to sta Hrvaška in Slovenija,« je povedal Kovač po današnji žalni slovesnosti ob 18. obletnici smrti prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Kovač je poudaril, da so edina rešitev pogajanja med Hrvaško in Slovenijo, na katerih bi sklenili sporazum o upravljanju s Piranskim zalivom in dolgoročno rešili spor o meji med državama.

Obe strani lahko živita

Kovačeva predhodnica na položaju vodje hrvaške diplomacije Vesna Pusić pa je danes ocenila, da arbitražna sodba predstavlja model, s katerim obe strani lahko živita ter da sta edini sporni vprašanji Piranski zaliv, predvsem pa pravica do ribarjenja. »Obstajajo že nekateri sporazumi, kot je Sporazum o maloobmejnem prometu in sodelovanju, torej obstajajo temelji, da bi se to dogovorilo na neki drugačen način,« je povedala Pusićeva v današnji oddaji Intervju tedna hrvaškega radia. Izrazila je upanje, da bosta premierja Hrvaške in Slovenije Andrej Plenković in Miro Cerar zmožna doseči takšen dogovor, če ne bo »kakšnih pretiranih kalkulacij«.

»Slovenska stran lahko pojasni, da gre za implementacijo odločitve arbitražnega sodišča, hrvaška stran pa, da je dosežen dvostranski dogovor,« je ponovila Pusićeva svoja znana stališča o izhodu iz slepe ulice, v kateri sta se znašli državi po hrvaškem zavračanju odločitve arbitražnega sodišča. Predsednik opozicijske regionalne stranke Istrske demokratske skupščine (IDS) Boris Miletić je prav tako komentiral Erjavčeve napovedi. Ob robu današnjega Liberalnega foruma v Zagrebu je izjavil, da je dialog med Zagrebom in Ljubljano edina pot za rešitev spora, pri katerem je treba zaščititi interese obeh držav.

Deli s prijatelji