ODPOKLIC

Hrvaška s polic umika mleko, ki je na prodaj tudi pri nas

Objavljeno 08. februar 2013 21.27 | Posodobljeno 08. februar 2013 21.28 | Piše: Mo. S., STA

Ugotovili so, da je v nekaterih vrstah mleka povečana koncentracija aflatoksina M1.

Do kalcija raje z naravnimi izdelki kot z nadomestki.

ZAGREB – Hrvaško kmetijsko ministrstvo je danes popoldne sporočilo, da s prodajnih polic umika nekatere vrste mleka hrvaških proizvajalcev Vindija in Dukat, ki jih je moč kupiti tudi v Sloveniji. Hrvaški organi so ugotovili, da je v nekaterih vrstah mleka povečana koncentracija aflatoksina M1, ki je potencialno rakotvoren.

Le minimalna odstopanja

Kot poročajo hrvaški mediji, so iz prodaje umaknili Vindijino litrsko trajno mleko z 2,8 odstotka mlečne maščobe (rok uporabnosti do 3. 7. 2013) in litrsko UHT-mleko z 2,8 odstotka mlečne maščobe (rok uporabnosti 24. in 31. 5. 2013).

Iz prodaje je umaknjeno tudi Dukatovo pollitrsko mleko z 2,8 odstotka mlečne maščobe (rok uporabnosti do 24. 6. 2013) in litrsko trajno mleko Lagano jutro z 2,8 odstotka mlečne maščobe (rok uporabnosti 24. 6. 2013).

Hrvaško ministrstvo je sporočilo, da potrošniki nimajo razlogov za skrb, saj gre za minimalna odstopanja pri vsebnostih aflatoksina M1, vendar pa jim svetujejo, naj mleka kljub temu ne uporabljajo.

Vurs brez informacij

Kot je povedala namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič, za zdaj še ni bila obveščena o tem, ali so omenjeni izdelki tudi na slovenskih prodajnih policah.

Deli s prijatelji