PODATKI

Gospodarska rast v območju evra 0,3 odstotka

Objavljeno 13. november 2015 12.45 | Posodobljeno 13. november 2015 12.45 | Piše: STA, Mo. S.

Gospodarska rast v območju evra ni dosegla pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 0,4-odstotno rast.

LUXEMBOURG – Območje evra je po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,3-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju. Na letni ravni je območje evra beležilo 1,6-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

V EU je bruto domači proizvod (BDP) na četrtletni ravni narasel za 0,4 odstotka, kar je enako kot v predhodnem trimesečju. Na letni ravni je bila rast v uniji 1,9-odstotna, kar je prav tako enako kot v predhodnem trimesečju.

Gospodarska rast v območju evra ni dosegla pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 0,4-odstotno rast. Odmeva predvsem ohlajanje največjega gospodarstva območja evra, saj je nemški BDP na četrtletni ravni narasel le za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju.

V danes objavljenih podatkih, ki jih je zbral Eurostat, sicer še ni informacij za Slovenijo, saj bodo podatki o slovenski gospodarski rasti za tretje trimesečje objavljeni konec meseca.

Deli s prijatelji