PO NAPADU

FOTO: Žalujoči Stockholm: to so ganljivi trenutki

Objavljeno 09. april 2017 23.51 | Posodobljeno 09. april 2017 23.51 | Piše: STA, T. Pa.

Na mirnem shodu proti terorizmu se je danes zbralo več kot 20.000 ljudi.

STOCKHOLM – Na mirnem shodu proti terorizmu se je danes v Stockholmu, ki ga je v petek pretresel napad s tovornjakom, zbralo več kot 20.000 ljudi. V spomin na žrtve so polagali cvetje in igrače ter prižigali sveče, spomnili pa so se jih tudi z minuto molka.

»Stockholm je naše mesto, mesto, na katero smo ponosni in kjer smo radi. Strah ne more vladati. Teror ne bo zmagal,« je dejala županja mesta Karin Wanngard. »Namesto tega moramo razmišljati o prijaznosti in odprtosti, ki sta značilna za naše mesto,« je še povedala. »Na tem moramo graditi,« je poudarila por poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Z roko v roki se je množica z minuto molka posvetila tudi žrtvam napada. Življenje sta sicer izgubila dva Šveda, Britanec in Belgijec.

Na shodu na glavnem mestnem trgu Sergels Torg, ki je nedaleč od kraja napada, so nastopili različni švedski umetniki, ljudje pa so z rokami kazali znak za mir. Zastave so medtem še vedno spuščene na pol droga. V ponedeljek bo sicer tudi dan žalovanja.

»Mislim, da je zelo pomembno, da stojimo združeni proti vsemu, kar želi spremeniti našo družbo, ki temelji na demokraciji,« je povedala ena od udeleženk shoda. »Mi govorimo in se ne tepemo,« je poudarila.

Domnevni napadalec, 39-letni Uzbekistanec, je v petek najprej zapeljal v množico, nato pa še v trgovino, pri čemer je ubil štiri ljudi, 15 pa jih je ranil. Policija je danes sporočila, da je bil simpatizer skrajne skupine Islamska država. Pojasnili so tudi, da so mu zavrnili prošnjo za dovoljenje za bivanje na Švedskem in odredili izgon. Ker ni zapustil države, ga je iskala policija. Kasneje so aretirali še enega osumljenca.

Deli s prijatelji