OPUSTOŠENJE

FOTO in VIDEO: Česa takega še niste videli: eksplozije pogoltnile ulice

Objavljeno 02. avgust 2014 13.11 | Posodobljeno 02. avgust 2014 13.06 | Piše: STA, T. L.

Del soseske je uničen, umrlo je 27 ljudi. Pred eksplozijo je plin uhajal že tri ure, pa se nihče od pristojnih ni zganil.

TAIPEI – Število žrtev več silovitih eksplozij plinovoda, ki so v četrtek pozno zvečer odjeknile v mestu Kaohsiung na jugu Tajvana, še narašča. Po zadnjih podatkih je umrlo 27 ljudi, najmanj 284 je bilo ranjenih. Dva gasilca še pogrešajo. Po navedbah tajvanskih oblasti je danes brez elektrike 5760 družin, 236.000 domov je še vedno brez plina. Več tisoč ljudi je brez pitne vode.

Po navedbah namestnika ministra za gospodarske zadeve Woodyja Duha storitev za vse prebivalce ni mogoče vzpostaviti, saj na prizadetih območjih popravljalna dela še niso mogoča. Vlada bo potrebovala več časa, da preuči vso škodo, ki je nastala na infrastrukturi, je opozoril.

Mesto bo sicer obiskal tudi tajvanski predsednik Ma Ying-jeou, ki želi družinam prizadetih osebno izreči sožalje. Prav tako se namerava srečati z reševalci in gasilci.

Plin uhajal tri ure, oblasti pa nič

Šokirani prebivalci soseske, ki so jo pretresle eksplozije, od oblasti zahtevajo, naj speljejo številne industrijske plinovode po drugih trasah, stran od naseljenih območij. Lokalnim oblastem očitajo tudi, da so se prepozno odzvale na pritožbe o uhajanju plina, ki so jih prvič prejele tri ure pred eksplozijami.

Eksplodiralo že pred 17 leti

Mesto Kaohsiung je v preteklosti sicer že izkusilo smrtonosno plinsko eksplozijo. Leta 1997 je umrlo pet ljudi, okoli 20 pa jih je bilo ranjenih, potem ko so poskušali v okviru projekta izgradnje ceste odkopati del enega od plinovodov.

Tajvanski premier Jiang Yi-huah je obljubil hitro preiskavo vzrokov eksplozije in razglasil tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v torek. Zastave na vladnih uradih in v šolah bodo v tem času spuščene na pol droga, Tajvanci pa se bodo spominjali tako žrtev eksplozij kot tudi smrtonosne letalske nesreče, ki je prejšnji teden na Tajvanu vzela 48 življenj.

Več lokalnih podjetij, med drugim Foxconn in Acer, je medtem že napovedalo donacije za obnovo prizadetega dela mesta.
 

Deli s prijatelji