NAPETO

FOTO: Turki mirijo Ruse: Mislimo, da sta pilota še živa

Objavljeno 24. november 2015 19.00 | Posodobljeno 24. november 2015 19.05 | Piše: T. L.

Eden od ameriških uradnikov pravi, da prve ugotovitve kažejo, da je ruski vdor v turški zračni prostor trajal le sekaj sekund, nato pa so letalo Turki sestrelili.

ANKARA, MOSKVA – Razmere med Turčijo in Rusijo so po turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala izredno napete. Turški predsednik Erdogan je za danes sklical nujni sestanek glede varnostnih razmer v državi, pred turškim veleposlaništvom v Moskvi pa so se popoldne začeli zbirati protestniki. Ruski zunanji minister Lavrov, ki bi moral v sredo odpotovati v Turčijo, je srečanje odpovedal, zaradi incidenta pa so se na izrednem zasedanju sešli veleposlaniki držav zveze Nato.

Turčija: Prizadevamo si za rešitev obeh pilotov

Rusija je ob 17.33 napovedala, da kljub sestrelitvi letala nadaljuje vojaško posredovanje v Siriji, poroča agencija Reuters. Medtem pa turške oblasti menijo, da sta dva pilota z ruskega letala, ki je bil sestreljen blizu sirske meje, še vedno živa ter si prizadevajo, da bi uredili njuno izpustitev iz rok sirskih upornikov. »Naše enote, ki so prejele informacijo, da sta dva pilota še živa, se trudijo, da ju rešijo iz rok opozicijskih upornikov,« je za Reuters dejal neimenovani visoki vladni uradnik. 

Medtem pa svet z zaskrbljenostjo spremlja zaostritev v rusko-turških odnosih. Britanski premier Cameron svetuje obema državama, da se jasno pogovorita o sestreljenem letalu in poskrbita, da do takšnega dogodka ne bo več prišlo. Turško sestrelitev ruskega vojaškega letala je obsodila tudi Sirija, ki pa meni, da gre za dokaz turške podpore teroristom.

Turčija vztraja, da ima pravico do varovanja svojega zračnega prostora, po drugi strani pa je eden od ameriških uradnikov sporočil, da prve ugotovitve kažejo, da je ruski vdor v turški zračni prostor trajal le sekaj sekund, nato pa so letalo Turki sestrelili. Turška vojska namreč trdi, da so ruski Su-24 sestrelili, potem ko je ta v petih minutah 10-krat močno kršil zračni prostor. Turki so v dokaz objavili tudi radarsko sliko.

image

Turki so objavili radarsko sliko vdora ruskih letal (vir: Reuters).

Deli s prijatelji