POZOR!

FOTO: Med vikendom jih je umrlo osem, namerili do minus 27 °C

Objavljeno 26. februar 2018 12.53 | Posodobljeno 26. februar 2018 14.43 | Piše: S. U.

Izjemen mraz zajel velik del Evrope.

FOTO: REUTERS
Izjemen mraz ni prizadel Slovenije, ampak je zajel velik del Evrope. Iz Nemčije poročajo o najhladnejši noči te zime, temperature krepko pod ničlo in sneženje se ta teden obetajo tudi Veliki Britaniji. Podobne vremenske razmere vladajo na celotnem Balkanu. V Srbiji bo danes najvišja temperatura dosegla dve stopinji Celzija pod ničlo.

Sneg prvič po letu 2012

O hudem mrazu poročajo tudi iz Italije. Kolosej, najbolj znana turistična destinacija, je zaprta skupaj z rimskim Forumom in Palatinom, oblasti so celo pozvale prebivalce, naj ne zapustijo domov, če to ni potrebno.V mestu je mogoče videti nenavadno mirne ulice, kjer ljudje fotografirajo neobičajne vremenske razmere. Glavno mesto Italije je namreč prvič v snegu po letu 2012.

V polarnih vremenskih razmerah je na Poljskem umrlo najmanj osem ljudi, so danes sporočile oblasti. Od novembra je na Poljskem umrlo skupaj 48 ljudi.Temperature so se med vikendom na nekaterih področjih spustile do 20 stopinj pod ničlo. Oblasti državljane pozivajo, naj posebno pozornost posvetijo starejšim in brezdomcem, ki so pozimi posebej občutljivi.

Minus 27 stopinj Celzija

V velikem delu Nemčije se je živo srebro to noč spustilo od 10 do 15 stopinj pod ničlo. Najhladneje je bilo v Turingiji, na Saškem, Bavarskem in v Baden-Württembergu, medtem ko je bilo nekoliko topleje na severovzhodu države, kjer pa je snežilo. Najnižjo temperaturo, minus 27 stopinj Celzija, so izmerili na najvišji gori Nemčije Zugspitze. 

Krepko pod ničlo je bilo danes zjutraj tudi v Sloveniji. Več o tem v članku Mraz je udaril: spustilo se je celo do minus 26 stopinj.
Deli s prijatelji