PANIKA

Ebola že v Evropi

Objavljeno 07. avgust 2014 11.59 | Posodobljeno 07. avgust 2014 11.59 | Piše: STA, S. U.
Ključne besede: ebola Evropa

Po zadnji statistiki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je hemoragična mrzlica v Zahodni Afriki do zdaj vzela 932 življenj, potrdili so 1711 primerov okužbe.

MADRID – Na vojaškem letališču pri Madridu je danes pristalo letalo s španskim misijonarjem, ki se je v Liberiji okužil z virusom ebole. Gre za prvega okuženega s tem smrtonosnim virusom, ki so ga z zahoda Afrike, kjer se bolezen širi, pripeljali v Evropo. Skupaj z njim je prispela tudi španska nuna, s katero je delal, ki pa naj ne bi bila okužena.

Španski vojaški airbus A310 s 75-letnim katoliškim duhovnikom Miguelom Pajaresom na krovu je nekaj po osmi uri pristal na vojaškem letališču Torrejon, je sporočilo špansko obrambno ministrstvo. Misijonarja in nuno bodo prepeljali v madridsko bolnišnico, specializirano za tropske bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pajares je v Liberiji delal več kot pet desetletij, okužbo z ebolo pa so mu potrdili v bolnišnici v Monrovii. Iz Liberije so sicer v preteklih dneh v ZDA prepeljali že tudi dva Američana, ki sta se v Monrovii prav tako okužila z virusom ebole, ko sta skrbela za obolele.

Po zadnji statistiki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je hemoragična mrzlica v Zahodni Afriki do zdaj vzela 932 življenj, potrdili so 1711 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

Potem ko so drugo smrtno žrtev virusa in več primerov okužbe z njim zabeležili tudi v mestu Lagos, se širi strah pred širjenjem virusa v Nigerijo, po prebivalstvu največjo afriško državo.

Deli s prijatelji