KRIZA

Avstralija avgusta z največ brezposelnimi v štirih letih

Objavljeno 12. september 2013 21.51 | Posodobljeno 12. september 2013 21.51 | Piše: STA, A. L.

Gre za največjo brezposelnost po izbruhu svetovne finančne in gospodarske krize.

SYDNEY – Avstralija je avgusta zabeležila 5,8-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar je 0,1-odstotne točke več kot julija in največ po izbruhu svetovne finančne in gospodarske krize. Število delovnih mest se je, potem ko je rudarski bum popustil, znižalo za 10.800.

V skladu z napovedmi

Kot je danes objavil avstralski statistični urad, je večja brezposelnost posledica izgub zaposlitev za poln delovni čas kot zaposlitev za polovični delovni čas. Dodali so, da je brezposelnost največja po avgustu 2009. Današnji podatek je sicer v skladu z napovedmi. Medtem ko so analitiki pričakovali, da bo gospodarstvo vendarle ustvarilo 10.000 novih delovnih mest, pa se je število iskalcev zaposlitve znižalo, kar kaže, da so mnogi obupali.

Znižali ključno obrestno mero

Avstralsko gospodarstvo, ki nepretrgano rast beleži že 22 let, je prizadela ohladitev rudarskega sektorja, ki predstavlja motor njegove rasti. Slabši poslovni izidi te panoge so posledica upočasnjene rasti kitajske gospodarske aktivnosti in nižjih cen surovin. Avstralijo tako zdaj čaka tranzicija proti drugim vzvodom rasti. Da bi spodbudili zasebno potrošnjo in nerudarske panoge, so v tamkajšnji centralni banki ključno obrestno mero znižali na rekordno nizko raven – 2,5 odstotka.

Deli s prijatelji