V BRUSLJU

Cerar v pričakovanju Plenkovića

Objavljeno 15. december 2017 09.48 | Posodobljeno 15. december 2017 09.48 | Piše: STA, K. K.

Premier računa na resen pogovor.

BRUSELJ – Voditelji 27 članic EU bodo danes brez britanske premierke Therese May razpravljali o načrtovani prenovi območja evra in predvidoma potrdili prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu. Slovenski premier Miro Cerar se bo ob robu s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem predvidoma pogovarjal o izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Cerar je ob prihodu na vrh v četrtek dejal, da pričakuje ob robu tokratnega zasedanja resen pogovor s Plenkovićem o izvajanju arbitražne odločbe. Poudaril je, da morata izkoristiti priložnost in doseči kakšen napredek, podrobnosti pa pred pogovori ni želel razkrivati.

Izpostavil je, da sta se s Plenkovićem od septembra sestala že šestkrat, da sta v stalnem stiku in da je dialog zelo intenziven, ne samo med njima, ampak tudi na ravni strokovnih sodelavcev.

Voditelji 27 članic se bodo sicer danes najprej posvetili načrtovani reformi območja evra, a konkretnih odločitev ni pričakovati pred junijem prihodnje leto, tako zaradi razhajanj med članicami kot zaradi težav pri oblikovanju nove nemške vlade.

Nato bodo predvidoma potrdili prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu, ki pokriva prehodno obdobje in prihodnji partnerski sporazum, pri čemer je pričakovati odločno sporočilo, da je za kakršen koli nadaljnji napredek nujno spoštovanje zavez iz prve faze pogajanj.

Britanija in Evropska unija sta pretekli petek naznanili ločitveni kompromis – zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih, pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, ki omogoča prehod v drugo fazo, vendar ga je še treba prevesti v zavezujoče pravno besedilo.

Deli s prijatelji