SREČA ZA 189 POTNIKOV

Britansko letalo se je nad Egiptom za las izognilo raketi

Objavljeno 07. november 2015 11.57 | Posodobljeno 07. november 2015 11.58 | Piše: STA, K. K.

Velika Britanija je po nesreči ruskega letala v sredo kot prva država ustavila polete v Šarm el Šejk in iz njega, v petek pa začela evakuacijo britanskih turistov iz tega letovišča.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Britansko potniško letalo, ki je avgusta letos letelo v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk, se je za las izognilo raketi, poročajo britanski mediji. V mednarodni javnosti zaradi ugibanj o morebitni podtaknjeni bombi sicer močno odmeva nesreča ruskega letala, ki je pred enim tednom z 224 ljudmi na krovu strmoglavilo nad Egiptom.

Na krovu 189 potnikov

Letalo družbe Thomson Airways je 23. avgusta s 189 potniki poletelo iz Londona proti Šarm el Šejku. Ko se je približevalo letovišču ob Rdečem morju, se je bil pilot letala primoran izogniti raketi, ki je bila oddaljena okoli 300 metrov, poroča časnik The Guardian, ki se sklicuje na vire v britanski vladi. Letalo TOM 476 je nato varno pristalo, potniki pa o incidentu niso bili obveščeni. Iz družbe Thomson Airways so sporočili, da je posadka po pristanku v Šarm el Šejku nemudoma obvestila pristojni britanski oddelek za transport (DfT) o bližnjem srečanju z raketo v skladu z obstoječim protokolom. DfT je incident potrdil, a hkrati navedel, da ne verjamejo, da je bila raketa namerno izstreljena proti britanskemu letalu. Šlo naj bi za raketo egiptovske vojske, ki je takrat izvajala vojaške vaje, so pojasnili po poročanju časnika.

»Ujetih« 20.000 Britancev

Velika Britanija je po nesreči ruskega letala v sredo kot prva država ustavila polete v Šarm el Šejk in iz njega, v petek pa začela evakuacijo britanskih turistov iz tega letovišča. Tam je ostalo »ujetih« okoli 20.000 Britancev, ki jih zdaj skušajo s posebnimi leti prepeljati v domovino.

Okoliščine strmoglavljenja ruskega letala, ki je minulo soboto letelo iz Šarm el Šejka v ruski Sankt Peterburg, še vedno niso znane, vse bolj pa se krepi prepričanje, da je letalo nad Sinajskim polotokom kmalu po vzletu uničila podtaknjena bomba.

To prepričanje so v petek še okrepile navedbe virov blizu preiskave, da analiza obeh črnih skrinjic nakazuje bombo na letalu.

Deli s prijatelji