NA PREGLEDU

Breivik zahteva japonske psihiatre

Objavljeno 02. avgust 2011 16.45 | Posodobljeno 02. avgust 2011 16.45 | Piše: P. J./STA

Prepričan je, da bi Japonci razumeli njegove krvave pohode v drugačni luči

Breivik ima nenavadne zahteve
OSLO – Anders Behring Breivik, osumljen dveh napadov na Norveškem 22. julija, ki sta terjala 77 smrtnih žrtev, je izrazil željo, da bi ga pregledali japonski psihiatri, poroča norveški časnik Dagens Naeringsliv. Policija njegovim željam ni ugodila, sporočili so namreč, da ga bosta pregledala norveška psihiatra.

Povezan z Japonsko

Sodišče v Oslu je odredilo, da morajo Breivika pregledati psihiatri in podati oceno o njegovem psihičnem zdravju. Breivikov odvetnik Geir Lippestad je sicer dejal, da Breivik meni, da bi ga Japonec veliko bolje razumel kot Evropejec, zlasti zaradi japonskega specifičnega odnosa do časti.

Želel je biti voditelj novega sistema

Psihiatra naj bi do 1. novembra podala oceno o tem, ali je Breivik dovolj duševno zdrav, da se proti njemu lahko začne sojenje. Norveški strokovnjak za terorizem Thomas Hegghammer je pojasnil, da Breivikov 1500 strani dolgi manifest, v katerem opisuje »križarski pohod« proti »muslimanski invaziji« na Evropo, med drugim razkriva, da je bil avtor očaran nad japonsko in korejsko kulturo.

Breivik se je po navedbah njegovega odvetnika sicer imel za vodjo reda vitezov templjarjev na Norveškem, želel pa je tudi vzpostaviti novi vladni sistem v državi, na čelu katerega bi bil on sam.

Deli s prijatelji