BOGATAŠ MODRE KRVI

Božji bankir s polovičnim delovnim časom

Objavljeno 17. februar 2013 22.15 | Posodobljeno 17. februar 2013 22.16 | Piše: Tone Hočevar

Manj kot dva tedna pred odstopom je papež Benedikt XVI. za novega predsednika vatikanske banke imenoval nemškega ladjedelničarja in člana malteškega reda.

Papež Benedikt XVI.

Napovedani odstop papeža Benedikta XVI. je sprožil plaz začudenja, osuplosti, pretresenosti, tudi ugibanj, zakaj se je zgodilo, kar se ni že od 13. stoletja. V naslednjem trenutku so se začela ugibanja, kdo ga bo nasledil, pa vprašanja, ali bo novi šef cerkvene države miselno vendarle prišel iz 21. stoletja, in ne iz časov pred industrijsko revolucijo kakor papeži zadnjega stoletja.

Je za škandali Bertone?

Nekateri nemški kardinali so od rojaka Ratzingerja zahtevali, naj pred svojim odhodom iz Vatikana spodi svojega oprodo, kardinala Bertoneja, ki je domnevno zakuhal prav vse škandale, kar se jih je za vatikanskim obzidjem zgodilo zadnje čase. Če jih ni, je bil pa zanje objektivno odgovoren, je v petek za nemški časnik Frankfurter Rundschau izjavil kölnski kardinal Joachim Meisner.

Zapletov, ki spremljajo zamenjavo na vrhu Katoliške cerkve, pa niti s kardinalovimi zahtevami še ni bilo konec. Po devetih mesecih, odkar so z vrha vatikanske banke IOR odslovili Ettora Gottija Tedeschija, so na vrat na nos zdaj imenovali novega šefa banke, ki velja za eno zadnjih uspešnih pralnic denarja. Lastnega, ki ga svoji ustanovi predano darujejo pobožni možje in žene iz katoliškega občestva, pa tudi drugega in drugačnega. Kdo ve, od kod in čigavega, pravijo.

Samo tri dni na teden

Najprej so objavili, da v Vatikan prihaja belgijski bankir, ki naj bi ga izbral sam papež, potem pa so to zanikali in za novega »božjega« bankirja razglasili Nemca Ernsta von Freyberga, bogataša modre krvi, bankirja in ladjedelničarja, člana malteškega reda, pobožnega moža. Ukvarja se z mnogoterimi dejavnostmi, zato ne bo utegnil sedeti v Rimu in se posvečati samo papeškim financam, ki so v hudo negotovem stanju. Zlom slovenskih cerkvenih financ ni edini, ki je doletel šefe v Vatikanu. Kardinali odločajo o vsaki malo večji investiciji, tudi o tistih na Slovenskem.

Vatikan uradno trdi, da je Von Freyberga za vodenje cerkvenih financ skupaj s še 39 drugimi kandidati poiskala agencija Spencer&Stuart. Kardinali iz finančne komisije so ga potrdili, papež je o tem domnevno vedel vse in se z vsem strinjal. Ernst von Freyberg je predsednik znamenite ladjedelniške družbe Blohm&Voss iz Hamburga, ki je že v prvih desetletjih prejšnjega stoletja za Hitlerjev režim izdelovala bojne ladje in podmornice. Tačas menda največ zasluži z velikimi jahtami za bogataše. Ko so vatikanisti papeškemu glasniku Lombardiju očitali, da so za finančnega šefa pripeljali ladjedelničarja, ki izdeluje bojne ladje, ni govoric ne potrdil ne zanikal, poudaril pa je, da nemški aristokrat, ki je član malteškega reda, zagotovo organizira romanja v Lurd. Ker se ukvarja z mnogoterimi pomembnimi stvarmi, bo v Rim prihajal samo za tri dni na teden, štiri dni bo kot bankir deloval v Frankfurtu.

Deli s prijatelji