LEPI DENARCI

Božiček je odličen posel

Objavljeno 25. december 2017 10.43 | Posodobljeno 25. december 2017 10.45 | Piše: S. I.

Božičkova vas na Laponskem vsako leto privabi več sto tisoč turistov, ki brez težav odštejejo lepe denarce.

Božiček med klepetom z angleškima obiskovalcema Fotografije: AFP

ROVAINEMI – Turisti z vsega sveta so pred božičem množično prihajali v Božičkovo vas, zabaviščni park na Laponskem. Čeprav se živo srebro v tem delu Finske pogosto spusti do 15 stopinj pod ničlo, obiskovalcev to očitno ni motilo in so veselo nakupovali spominke in igrače v dragih trgovinicah, Božiček pa je sprejel po več sto otrok na dan. Obiskovalci so kljub mrazu potrpežljivo čakali na srečanje in fotografiranje z Joulupukkijem, kakor mu pravijo Finci. Seveda po plačilu.

Pravi Božiček

"Videli smo tudi druge Božičke, a tisti niso bili pravi. Ta pa je," je dejala osemletna Mary Gleadall iz britanskega Southamptona, ki je s starši, bratom in sestro prišla na Laponsko. Po ljudskem izročilu naj bi Božiček živel nekje na Severnem tečaju. A kje točno? V Rovainemiju, glavnem mestu Laponske, se od leta 2010 razglašajo za njegovo uradno domovanje. Božičkova vas leži nekaj kilometrov od mesta. Turisti prečkajo severni tečajnik, ki je na tleh označen z belo barvo, da bi srečali Božička, ki živi v leseni koči.

A vstop v njegovo zasebno domovanje je prepovedan, saj gospo Božičkovo menda zelo skrbi njuna zasebnost. Belobradi mož v rdeči obleki zato sprejema goste v veliki sobi. Sprejme jih kar 300.000 na leto, to počne z največjim spoštovanjem. "Zelo sem srečen. Nisem izmučen, a seveda se utrudim," prizna novinarjem francoske tiskovne agencije AFP. "Zato vsake toliko časa malce zadremam. Petnajst minut je čisto dovolj, da lahko nadaljujem," pove Božiček.


30 evrov stane fotografiranje z Božičkom.

Navdušeni turisti

Šizuka Kavahara in Saki Itoi sta iz Japonske potovali več kot 24 ur, da bi se za nekaj sekund srečali in se slikali z njim, pri čemer je treba za eno fotografijo odšteti mastnih 30 evrov. Fotografiranje z lastno kamero je prepovedano, saj da bi to uničilo čarobnost trenutka, pravi osebje Božičkove vasi. Maryjin bratec, štiriletni Harry Gleadall, k Božičku pristopi popolnoma brez strahu in mu našteje, kaj vse si želi za božič, nakar se nekam skeptično rokuje z njim. "Kaj pa če to ni pravi Božiček?" zaskrbljeno vpraša. Mama ga hitro potolaži, da je rdečelični stric res Božiček.

Po ogledu trgovine, kjer prodajajo ročno izdelane laponske simbole, igrače in spominke, se turisti odpravijo na glavni trg z lučkami okrašene vasice, kjer poslušajo božične pesmi in se odpeljejo na vožnjo s sanmi, ki jih vlečejo severni jeleni. Tako imenovani snežni safari na razdalji 400 metrov stane 14 evrov za otroka in 18 evrov za odraslega.

Nizke temperature obiskovalcev očitno ne motijo, saj so vsi oblečeni v topla zimska oblačila. "Vse, kar so mi povedali kot otroku, je res," je povedala Perpetua, gostja iz puščavskega Dubaja, ki je izlet na Finsko opisala kot "nebeški". "Pričakovala sem čarobnost, in prav to sem dobila," je dodala italijanska turistka Max. "Vse je čarobno: lučke, pokrajina, prav vse." A Miriana, 24-letna Italijanka, ki je na študentski izmenjavi na Finskem, je malce manj navdušena: "Kraj je res lep, a kljub vsemu mislim, da je malce preveč skomercializiran." 


 


 

 

Deli s prijatelji