ZAOSTRENI ODNOSI

Bosni grozijo oboroženi spopadi, posledice so lahko katastrofalne

Objavljeno 12. december 2015 12.42 | Posodobljeno 12. december 2015 12.42 | Piše: A. K.

Milorad Dodik je prekinil sodelovanje z državnimi in s pravosodnimi organi BiH, zato državi napovedujejo oborožene spopade.

Bosanski policisti preiskujejo, kdo je napadel njihove kolege.

BIJELJINA – Bosna in Hercegovina se je znašla v novi in nevarni krizi, ki bi imela lahko za to državo katastrofalne posledice, ocenjujejo in poročajo bosanski mediji, ki na dolgo in široko komentirajo odločitev oblasti Republike Srbske, da prekine sodelovanje s sodiščem, tožilstvom in Sipo, državno agencijo za preiskave in zaščito Bosne in Hercegovine.

Nova kriza se je znašla na naslovnicah vseh medijev iz različnih delov BiH, Dnevni avaz pa poroča, da gre za stopnjevanje konflikta na relaciji Banjaluka–Sarajevo, ki traja že nekaj mesecev. Omenjeni medij citira predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, da je v četrtek med aretacijo petih bosanskih Srbov, obtoženih za vojne zločine, med pripadniki Sipe in policisti RS skoraj prišlo do oboroženega spopada.

V Avazu ob tem opozarjajo, da take izjave močno spominjajo na delitev leta 1992, ki se je zgodila tik pred izbruhom vonje. Podobno stališče so zavzeli tudi nekateri politiki, med njimi član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ki je v četrtek iz Ankare, kamor se je odpravil na službeno pot, opozoril na razvoj dogodkov, ki bi lahko BiH stali mir.

Dodik zaostruje odnose?

Prve medijske analize kažejo na to, da utegne Milorad Dodik do konca zaostriti odnose v BiH, saj že zdaj grozi z oboroženimi spopadi. Dodik naj bi želel z grožnjami zaščititi svojo vladavino pred morebitnim kazenskim pregonom zaradi kriminala oziroma korupcijskimi aferami, v katere naj bi bil vpleten. Mediji še poročajo, da opozicijske stranke niso sodelovale na izredni seji parlamenta RS, na kateri so v četrtek v Dodikovi navzočnosti sprejeti zaključki o prekinitvi sodelovanja z državnimi in s pravosodnimi organi.

»Prepričan sem, da se je to zgodilo zaradi dejstva, da je na vidiku korupcijska afera, ki jo bo treba pojasniti,« je ob tem povedal obrambni minister BiH Dragan Mektić, ki je prav tako član vodstva Srbske demokratične stranke (SDS).

Deli s prijatelji