MI JIM ZA TO PLAČUJEMO!

Bizarnosti grškega delavskega vsakdanjika

Objavljeno 30. junij 2011 15.22 | Posodobljeno 30. junij 2011 15.22 | Piše: R. S.
Ključne besede: grčija ugodnosti

Slovenski evri za pomoč Grčiji – preberite si, kam v resnici gredo

Ni jim (še) nič hudega.
ATENE – Mnogi vpijejo, da ne smemo postati nova Grčija; vendar bi bil povprečen slovenski delavec s službo nekje v Atenah verjetno kar zadovoljen. Objavljamo seznam bizarnih ugodnosti, ki so jih grški delavci še vedno deležni, kljub temu da jim razpada država.

1. Telekomunikacijsko podjetje OTE svojim delavcem plačuje mesečni dodatek v višini 25 evrov za ogrevanje službenih vozil. Prav ta teden potekajo pogajanja s sindikatom, ali bi se zaposleni temu dodatku lahko odpovedali.

2. Strojevodje v državnih železnicah, ki dobivajo plačo okrog 7000 evrov, so deležni tudi posebnega dodatka za vsak prevožen kilometer. In kadar imajo prost dan, imajo v dobrem 28 ur, saj čas zanje očitno drugače teče.

3. Četrtina zaposlenih v državnih železnicah dobi dodatek v višini 420 evrov za umivanje rok.

4. Zaposleni na ministrstvih dobivajo mesečni dodatek 290 evrov za prenašanje papirjev v aktovkah.

5. Zaposleni v javni upravi so deležni finančne spodbude za uporabo kopirnega stroja. Tudi tisti, ki pri svojem delu znajo uporabljati računalnik (!), so deležni posebne premije. S sindikati prav zdaj poteka bitka, saj vlada zaposlenim želi odvzeti obe ugodnosti.

6. Vozniki atenskega javnega prevoza si lahko čas za prihod in odhod z dela vračunajo v delovni čas. Če pa po sili razmer pridejo v službo pravočasno, so nagrajeni s 310 evri. Urbani mit, da se Grkom plačujejo dodatki za pravočasni prihod na delo, je torej resničen! Da bi bila mera polna, je v njihovih pogodbah omenjen ‘pravočasen‘ prihod na delo, ne pa ‘točen‘!

7. Sodniki dobijo bonus k plači, če svoje primere rešujejo ‘hitreje‘.

8. Normalno je, da voditelji na televiziji dobijo dodatek za urejenost. Toda v Grčiji ta dodatek pripada kar vsem uslužbencem ministrstva za kulturo, pa čeprav gre za tajnico ali poštnega kurirja.

9. Uslužbenci znanstvenega inštituta Dimokritos dobivajo ‘dodatek zaradi radioaktivnosti‘.

10. Člani padalske enote v grški vojski dobijo dodatek za nevarnost pri delu, mornariške enote pa ‘potapljaški bonus‘.

11. Zobozdravniki, ki delujejo v okviru javnega zdravstva, dobijo mesečne pavšale za delo na terenu, čeprav nikoli ne zapustijo svoje ordinacije.

12.  Blagajniki v javnem sektorju dobijo dodatek, s katerim lahko pokrijejo blagajniški primanjkljaj – če jim torej v blagajni kdaj ‘kaj zmanjka‘.
Deli s prijatelji