SOSEDSKA JEZA

Besni odziv Hrvatov na ograjo: Ne bomo spoštovali dogovorov

Objavljeno 11. november 2015 16.22 | Posodobljeno 11. november 2015 16.22 | Piše: STA, K. K.

»Če drži, da je postavitev ograje dogovorjena z oblastmi v Avstriji in Nemčiji, ker pričakujejo večji priliv migrantov, potem morajo hrvaške oblasti nujno sprejeti enake ukrepe,« je izjavil mednarodni sekretar HDZ Miro Kovač.

ZAGREB – Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes v Slavonskem Brodu ocenil, da je ograja z bodečo žico, ki jo Slovenija postavlja ob hrvaški meji, »stran vržen denar«. Meni, da bi denar bolje uporabili, če bi zgradili začasne centre za begunce in migrante.

Hrvaška ne bo spoštovala dogovorov       

Slovenska vojska na posameznih odsekih na meji s Hrvaško postavlja bodečo žico, ki naj bi služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Nekaj sto metrov žice so postavili neposredno ob Sotli pri Velikem Obrežu v občini Brežice in na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje. Ostojić je na današnji novinarski konferenci v hrvaškem začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu dejal, da nobena žica ne more preprečiti beguncem, da bi našli svojo pot. Poudaril je, da je veliko boljše, če je pot organizirana. »Postavljanje žice je nepotrebno trošenje denarja. Veliko pametnejše bi bilo, če bi zgradili sprejemne centre in zatočišča,« je ocenil.

Če so povedali, da gre za tehnične ovire, ki naj bi usmerjale pritok beguncev, je verjetno pričakovati, da Hrvaška ne bo spoštovala dogovorov, je opozoril Ostojić. Kot je izpostavil, vse poteka po napovedih in Hrvaška uresničuje načrte predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ponovil je, da je slovenska žica nepotrebna, je poročal hrvaški radio.

Zmagovalci volitev bi postavljali ograje

Hrvaška vlada je v torek sporočila, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bi zaščitili hrvaške interese, potem ko je slovenski premier Miro Cerar napovedal, da bodo začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire in ograjo. V največji hrvaški politični stranki HDZ, v kateri pričakujejo, da bodo oblikovali novo hrvaško vlado, so ocenili, da želi Slovenija z ograjo učinkoviteje onemogočati nenadzorovan vstop migrantov na svoje ozemlje.

»Če drži, da je postavitev ograje dogovorjena z oblastmi v Avstriji in Nemčiji, ker pričakujejo večji priliv migrantov, potem morajo hrvaške oblasti nujno sprejeti enake ukrepe, da Hrvaška ne bo postala zbirni center za begunce v srednji in jugovzhodni Evropi,« je za današnji Večernji list izjavil mednarodni sekretar HDZ Miro Kovač. Spomnil je, da HDZ od začetka begunskega vala na Hrvaškem zahteva poostren nadzor meje. Med drugim so zahtevali od levosredinske vlade, naj hrvaška vojska zavaruje zeleno mejo s Srbijo.

Na Hrvaško so v torek iz Srbije z vlaki in avtobusi v center v Slavonskem Brodu prepeljali približno 7500 oseb, kar je največ ljudi v enem dnevu od začetka novembra, ko so center odprli.

Od polnoči do današnje 9. ure so tja prepeljali nekaj več kot 3000 ljudi. V begunskem centru je bilo nekaj več kot 2000 ljudi, ker begunce in migrante po registraciji organizirano odpeljejo proti Sloveniji. Od srede septembra je na Hrvaško prišlo več kot 358.000 beguncev in migrantov.

Deli s prijatelji