KAMPANIJA

Berlusconi posvojil pet jagenjčkov

Objavljeno 13. april 2017 09.00 | Posodobljeno 13. april 2017 09.00 | Piše: U. S.

Silvio Berlusconi v kampanji za vegeterijansko veliko noč.

Takole je jagenjčka hranil po steklenički. Foto: twitter

RIM – Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je razbesnel italijansko mesno industrijo: pridružil se je namreč vegetarijanski kampanji in posvojil pet jagenjčkov, ki bi jih sicer zaklali za veliko noč. V posnetku italijanskega združenja za zaščito živali in okolja je videti 80-letnega Berlusconija, kako objema in ljubkuje jagenjčka in ga hrani po steklenički. Posnetek, na katerem sta tudi njegova 31-letna partnerica Francesca Pascale in politična zaveznica Michela Vittoria Brambilla, predsednica združenja za zaščito živali, je nastal na njegovi milanski posesti, videti je tudi plakat, na katerem piše Branite življenje, izberite vegetarijansko veliko noč, obenem pa so gledalci lahko prebrali še sporočilo Bodite kot on, pred velikonočnim zakolom je rešil pet jagenjčkov.

Italijani tradicionalno za veliko noč jedo jagnje ali kozlička, poraba mesa je v zadnjih petih letih precej upadla, po eni strani zaradi gospodarske krize, po drugi pa zaradi uspešnih vegetarijanskih kampanj. No, tokratni oglas je na noge dvignil italijansko mesno industrijo Assocarni, ki je jezna na medijskega tajkuna in je pozvala oglaševalce, naj bojkotirajo teve postaje in časnike, ki so v njegovi lasti. »Prav neverjetno je, kako lahko poslovnež, kot je on, prispeva k povzročanju škode mesni industriji in poskuša tako pridobiti glasove ljubiteljev živali,« je združenje sporočilo v izjavi za javnost. Nekaj medijev je že lani poročalo, da se je milijonar odrekel mesu in postal vegetarijanec, Berlusconi pa je takrat izjavil, da »se o tem nikoli ni izrekel, niti zasebno niti javno«, poročil o svojem domnevnem vegetarijanstvu pa ni niti ovrgel niti potrdil. No, nekateri so tistikrat povedali, da jim je eden najbogatejših Italijanov rekel: »Živali so čudovita bitja. Le zakaj jih ubijamo, jemo?«

Berlusconijevo politično kariero so zaznamovali številni škandali, a je njegova stranka Naprej Italija še vedno tretja najbolj priljubljena v Italiji in ima okoli 12 odstotkov volivcev, kažejo ankete. Julija mu bodo začeli soditi zaradi domnevnega vplivanja na pričo in podkupovanja v zvezi s t. i. bunga bunga spolnimi zabavami: nekdanji premier naj bi gostom, ki so bili na zabavah v njegovi rezidenci Arcore blizu Milana, med letoma 2011 in 2015 plačal več kot deset milijonov dolarjev v gotovini, darilih, avtomobilih in stanovanjih, da bi v t. i. Ruby aferi pričali v njegovo korist. Obtožbe izvirajo iz procesa, v katerem so mu očitali plačevanje za seks z mladoletnicami, najbolj znana je bila eksotična plesalka Ruby, lomilka src, ki je bila mlajša od 18 let; Berlusconi je bil sprva obsojen in kaznovan s sedmimi leti zapora, po pritožbi pa so ga leta 2015 oprostili, sodnik je menil, da politik pač ni mogel vedeti, da je Ruby, njeno pravo ime je Karima El Mahroug, mladoletna. 

Deli s prijatelji