PRIČAKOVANO

Ban Ki Mun ostaja prvi mož ZN

Objavljeno 21. junij 2011 23.48 | Posodobljeno 21. junij 2011 23.48 | Piše: S. N./STA

Podprle so ga ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija

Ban Ki Mun ostaja prvi mož Združenih narodov.
NEW YORK – Generalna skupščina ZN je v New Yorku soglasno in brez glasovanja potrdila 67-letnega Ban Ki Muna za drugi petletni mandat na položaju generalnega sekretarja svetovne organizacije od 1. januarja 2012 do 31. decembra 2016.

Ban Ki Mun je dobil drugi mandat na podlagi resolucije, ki so jo predložile skupaj vse regionalne skupine sistema ZN in stalne članice varnostnega sveta ZN. Resolucija izraža hvaležnost za učinkovito in predano služenje Ban Ki Muna ZN v prvem mandatu in ga potrjuje za drugi mandat. Ban Ki Mun se je po potrditvi na položaj, za katerega je bil edini kandidat, zahvalil, opisal dosežke prvega mandata in obljubil enako prizadevno delo še naprej.

Ban Ki Mun je pretekli teden preskočil največjo oviro, ko je v petek dobil soglasno priporočilo varnostnega sveta generalni skupščini, naj ga potrdi za drugi mandat. Za ponovno izvolitev generalnega sekretarja je najpomembnejša dobra volja velikih sil oziroma petih stalnih članic varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija), ki imajo pravico do veta.
Deli s prijatelji