NEVARNO

Ban Ki Mun miri: Izogibajte se paniki in strahu zaradi ebole

Objavljeno 13. avgust 2014 09.48 | Posodobljeno 13. avgust 2014 09.48 | Piše: STA, P. J.

Pravi, da je ebolo mogoče premagati in zatrdil, da bodo smrtonosni virus spravili pod nadzor.

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes napovedal krepitev odziva Združenih narodov (ZN) na izbruh ebole in zatrdil, da bodo smrtonosni virus spravili pod nadzor. Obenem je države pozval, naj se izognejo paniki in strahu, saj je ebolo mogoče premagati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ban je britanskega zdravnika Davida Nabarra imenoval za koordinatorja ZN za ebolo. Nabarro bo odslej bdel nad strategijo ZN za boj proti tej hemoragični mrzlici, ki je na zahodu Afrike od začetka leta terjala že več kot 1000 življenj. Nabarro je za nalogo, ki mu jo je zaupal Ban, sicer dobro usposobljen, saj je med drugim vodil tudi boj ZN s ptičjo gripo in sarsom v letih 2003 in 2006, piše AFP.

»S sredstvi, znanjem, zgodnjim ukrepanjem in voljo lahko ljudje to bolezen preživijo,« je sicer glede ebole danes poudaril Ban Ki Mun in spomnil, da so epidemije ebole drugod po svetu v preteklosti že uspešno zajezili. »In to lahko naredimo tudi tukaj,« je zatrdil.

»V prihodnjih dneh bo sistem ZN dodatno okrepil način obvladovanja bolezni,« pravi generalni sekretar.

Kot je izpostavil, je treba predvsem v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone – treh revnih zahodnoafriških državah, ki jih je ebola najbolj prizadela – nujno rešiti problem pomanjkanja zdravnikov, medicinskih sester in opreme, tudi zaščitnih oblačil in izolacijskih šotorov. »Potrebujemo pomoč vseh, ki so pripravljeni pomagati,« je poudaril.

Tokratna epidemija ebole na zahodu Afrike je najhujša, odkar so virus prvič odkrili pred štirimi desetletji. Doslej je terjala 1013 življenj.

Deli s prijatelji