ZLORABA

Avstralci plačevali poslančeve prostitutke

Objavljeno 24. avgust 2011 12.21 | Posodobljeno 24. avgust 2011 12.21 | Piše: S. U./ STA

Premierka ne daje pojasnil, se pa maje njen stolček

Julia Gillard
CANBERRA – Avstralska premierka Julia Gillard se je znašla sredi škandala, ki ga je zakuhal eden od poslancev njene laburistične stranke z zlorabo službene kreditne kartice za plačilo prostitutk. Opozicija je zahtevala razkritje, kako je stranka pomagala temu poslancu, a je Gillardova pojasnjevanje zavrnila. Zdaj pa se maje njena vlada.

Kdo je uporabil kartico?

Škandal je zakuhal laburistični poslanec Craig Thomson, ki je za storitve prostitutk in spremljevalk uporabil kar kreditno kartico, ki jo je dobil še kot sekretar sindikata zdravstvenih delavcev med letoma 2003 in 2005. Sam sicer obtožbe zavrača in trdi, da je kartico nekdo zlorabil, vseeno pa je policija sprožila preiskavo.

V škandal se je nato zapletla tudi laburistična stranka Novega Južnega Walesa, ki je poslancu plačala za 90.000 avstralskih dolarjev stroškov za odvetnika, ko je sprožil tožbo proti časnikom zaradi obrekovanja. Tožbo je kasneje sicer opustil.

Ukvarja se z obtožencem namesto z državo

Na Gillardovo se je nato usul plaz vprašanj in zahtev po pojasnilih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To pa je v parlamentu v Canberri zahteval tudi vodja opozicijskih liberalcev Tony Abbot. Kot je dejal, se vlada zdaj ukvarja predvsem z obrambo Thomsona, namesto da bi se ukvarjala z vprašanji, ki so pomembna za državo.

Problem je namreč v tem, ker je Thomsonov mandat v parlamentu očitno ključen za vlado Gillardove, saj imajo laburisti le za en sedež večine.

Deli s prijatelji