POSKUS

Atentat, ki ni uspel, prijeli osumljenca

Objavljeno 06. december 2017 22.05 | Posodobljeno 06. december 2017 22.06 | Piše: STA, Ma. M.

V Veliki Britaniji preprečili atentat na Mayevo.

Razstrelil se je blizu tržnice.

LONDON – Britanske obveščevalne službe so letos preprečile devet terorističnih napadov, tudi atentat na premierko Thereso May, je poročala britanska televizija Sky News, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi suma priprave poskusa atentata na premierko je danes preiskovalni sodnik odredil pripor 20-letnemu osumljencu.

Pred preiskovalnega sodnika je stopil 20-letni Naa'imur Zakariyah Rahman iz severnega Londona, ki je obtožen, da je nameraval z doma narejeno bombo razstreliti zavarovani vhod pred Downing Streetom 10, nato pa oblečen v samomorilski jopič z nožem umoriti premierko. Sodnik mu je odredil pripor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožen je priprave terorističnih dejanj in pomoči drugemu pri tem. Gre za Mohammeda Aqiba Imrana, 21-letnika iz Birminghama, ki ga je tako kot Rahmana 28. novembra prijela protiteroristična policija in je danes prvič stopil pred preiskovalnega sodnika.

Imran je obtožen priprave drugega terorističnega dejanja in tega, da se je hotel pridružiti džihadistom Islamske države tako, da je poskušal pridobiti ponarejen potni list za potovanje v Libijo. Tudi njemu je sodnik odredil pripor.

O krivdi molčala

Na nekajminutni obravnavi je Rahman povedal, da je državljan Velike Britanije in Bangladeša, Imran pa Pakistana in Velike Britanije. O krivdi se nista izrekla, tako da so v skladu s pravili navedli, da sta se izrekla za nedolžna.

Preprečili devet terorističnih napadov

Nekaj ur pred poročanjem medijev o načrtovanem atentatu na Mayevo je vodja britanske obveščevalne službe MI5 Andrew Parker sporočil, da so v preteklih 12 mesecih v državi preprečili skupno devet terorističnih napadov. Podrobnosti ni izdal.

V govoru pred nekaj tedni je Parker poudaril, da je grožnja islamskih teroristov v Veliki Britaniji večja kot kadar koli doslej.

Velika Britanija je bila sicer letos že petkrat tarča terorističnih napadov. V napadih v Manchestru in Londonu je umrlo skupno 36 ljudi.

Deli s prijatelji