VREME

Američani v strahu: napoveduje se eno najhujših snežnih neurij

Objavljeno 08. februar 2013 20.31 | Posodobljeno 08. februar 2013 20.30 | Piše: Mo. S., STA

Najhujše snežne padavine z močnim vetrom pričakujejo v državi Massachusetts in severno od nje.

NEW YORK – Prve snežinke so danes zjutraj po lokalnem času začele uresničevati napovedi meteorologov o velikem snežnem neurju, ki bo do sobote zjutraj pustošilo po severovzhodu ZDA od Pensilvanije na jugu do zvezne države Maine na severu. Najhujše naj bi bilo v noči na soboto in ponekod napovedujejo tudi do več kot meter debelo snežno odejo.

Promet že hromi, trgovine se praznijo

Letalske družbe so doslej odpovedale 3775 poletov, nekaj tudi iz Evropo in vanjo, letališča na ogroženem območju pa bodo zaprta od danes popoldne do sobote popoldne. Železniško podjetje Amtrak bo popoldne ustavilo promet od New Yorka proti severu, meteorologi in lokalni oblastniki pa ljudi opozarjajo, naj uredijo, kar morajo, nato pa do konca ujme ostanejo tam, kjer so.

Nekateri so opozorila vzeli zelo zares in v zvezni državi Connecticut že zmanjkuje bencina na črpalkah, pred trgovinami pa so bile zjutraj dolge vrste za nakup lopat, soli, hrane in drugih potrebščin. V Bostonu pričakujejo, da bo morda presežen dosedanji rekord debeline snežne odeje iz leta 2003, ko je zapadlo 70 centimetrov snega.

Poleg snega še poplave

Newyorški župan Michael Bloomberg je že v četrtek izrazil upanje, da meteorologi pretiravajo z opisovanjem neurja kot enega največjih v zgodovini ZDA, vendar pa je zagotovil, da je mesto pripravljeno. Pripravljeni so tudi organizatorji tedna mode, ki poteka pod šotorom za Lincolnovim centrom na Manhattnu. Šotor so utrdili in najeli čistilce snega.

Najhujše snežne padavine z močnim vetrom pričakujejo v državi Massachusetts in severno od nje. Ob obali pa grozijo poplave, saj naj bi veter pihal ponekod tudi čez 100 kilometrov na uro. Kot vedno se obetajo tudi izpadi električne energije, ker vsa električna napeljava v ZDA poteka po zraku.

Deli s prijatelji