OPOZORILO

Američani svarijo svoje državljane: Ne hodite v Evropo!

Objavljeno 23. marec 2016 08.34 | Posodobljeno 23. marec 2016 08.36 | Piše: STA, T. B.

ZDA so svoje državljane opozorile pred potovanji v Evropo zaradi potencialnih tveganj po več terorističnih napadih, med katerimi je zadnji v torek v Bruslju zahteval 34 življenj.

WASHINGTON – V masakru na bruseljskem letališču, odgovornost zanj je prevzela skrajna skupina Islamska država, so bili med okoli 200 ranjenimi tudi Američani. Med več ranjenimi Američani so bili tudi trije mormonski misijonarji, ameriški pilot in njegovi svojci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pot v Evropo tvegana

»State Department opozarja ameriške državljane na potencialno nevarnost pri potovanjih v in preko Evrope po več terorističnih napadih, vključno s torkovim v Bruslju,« so opozorili. »Teroristične skupine še naprej načrtujejo napade v bližnji prihodnosti po Evropi, katerih tarča so športni dogodki, turistični kraji, restavracije in transport,« so zapisali v opozorilu, ki velja do 20. junija.

Izogibajte se množicam

Državljane so še pozvali k posebni pozornosti na javnih krajih in v množičnih transportnih sredstvih ter k izogibanju množici. Posebej pozorni naj bodo med verskimi prazniki in velikimi dogodki ali festivali. Iz State Departmenta so še sporočili, naj tesno sodelujejo z evropskimi partnerji, ki bodo pomagali pri odkrivanju in boju proti terorističnim grožnjam.

Poostreni varnostni ukrepi

Po torkovih napadih v Bruslju sicer v več državah po svetu, tudi v ZDA, veljajo poostreni varnostni ukrepi na letališčih. Del glavnega terminala na letališču v Denverju v zvezni državi Kolorado so v torek evakuirali zaradi najdbe sumljivega paketa. Potem ko so ga preverili in ugotovili, da ne pomeni grožnje, so letališče v celoti odprli. Leti niso bili moteni.

Deli s prijatelji