GROŽNJA

Američani bodo ubili novega vodjo Al Kaide

Objavljeno 17. junij 2011 12.08 | Posodobljeno 17. junij 2011 13.00 | Piše: P. J./STA

Teroristična mreža ima novega vodjo, to je Ajman al Zavahiri

Robert Gates in Mike Mullen
WASHINGTON – Imenovanje 60-letnega Egipčana Ajmana al Zavahirija na čelo mednarodne teroristične mreže Al Kaida je bilo za ZDA pričakovano, je v Washingtonu v četrtek izjavil poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen. Ob tem je zatrdil, da ga bodo ZDA tako kot njegovega predhodnika Osamo bin Ladna preganjale.

Al Kaida še vedno ogroža svet

»On in njegova organizacija nas še vedno ogrožata in tako, kot smo iskali in ubili bin Ladna, bomo storili tudi z al Zavahirijem,« je novinarjem zagotovil Mullen.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa o novem vodji Al Kaide meni, da mu manjka karizme in operativnih izkušenj bin Ladna. Izbira al Zavahirija, ki je bil doslej drugi mož Al Kaide, za naslednika bin Ladna je opozorilo, da teroristična skupina še vedno obstaja in da jo je treba preganjati, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v četrtek dejal Gates, ki se sicer poslavlja z ministrskega položaja.

Islamski skrajneži nadaljujejo džihad

Osama bin Laden je bil ubit 2. maja v Pakistanu v napadu ameriških posebnih enot. Zatem so islamisti v Pakistanu sporočili, da bo začasno vodenje Al Kaide prevzel Egipčan Saif al Adel. V četrtek pa je Al Kaida na neki islamistični spletni strani objavila, da je novi vodja Al Kaide postal al Zavahiri. Teroristična mreža je ob tem zapisala, da bo z vso odločnostjo nadaljevala džihad.

Al Zavahiri je že doslej veljal za enega najpomembnejših voditeljev Al Kaide in za ideologa teroristične mreže. Tesno naj bi sodeloval tudi pri načrtovanju napadov z letali na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in stavbo Pentagona v Washingtonu 11. septembra 2001.

Deli s prijatelji