ZDRAVLJENJE

Ali je ta terapija sploh primerna za Noro, bo znano čez teden dni

Objavljeno 10. februar 2013 09.52 | Posodobljeno 09. februar 2013 23.11 | Piše: S. J., T. L.

Hrvaška deklica naj bi po predvidevanjih v bolnišnici preživela od tri do šest mesecev.

Nora Šitum.

ZAGREB – V hrvaških medijih je pred kratkim odjeknila novica o hudo bolni petletni deklici Nori Šitum, ki ji hrvaški zdravniki niso mogli več pomagati. Zato so staršem svetovali, da deklico, ki se že dve leti bori z akutno limfoblastno levkemijo, odpeljejo na zdravljenje v pediatrično bolnišnico v Filadelfiji. Ker pa je zdravljenje v ZDA drago, so mali Nori na pomoč priskočili dobri ljudje, ki so donirali denar za zdravljenje deklice.

Tako je Nora že od petka tudi uradno bolnica filadelfijske bolnišnice. Pod vtisom vsega novega (okolje, ljudje, pregledi, pogovori z zdravnikom in njegovo ekipo) je prvi dan izmučena Nora zaspala v naročju mame Đane Atanasovske, kjer se počuti najvarneje, poroča Večernji list.

Terapija preizkušena na 11 ljudeh

Nora je v četrtek prispela v ZDA, medicinski tim v otroški bolnišnici v Filadelfiji pa je že začel preglede, saj se mora odločiti, ali bo terapija s T-celicami sploh primerna zanjo. Eksperimentalna terapija CTLO19 je bila do zdaj preizkušena pri 11 osebah, med katerimi sta bila tudi dva otroka, uspešna pa je bila v vseh primerih. Zdravniki so uporabili spremenjeno in onesposobljeno obliko virusa HIV, ki je spremenil gensko zasnovo T-celic. Te so se spremenile tako, da so začele napadati celice B, ki so bile krive za njeno bolezensko stanje.

Zdravstvena ekipa pod vodstvom dr. Richarda Aplenca (dobro znanega tudi na ljubljanski medicinski fakulteti in med drugim v bolnišnici pristojnega za bolnike z območja nekdanje Jugoslavije) je sporočila, da bo odločitev o tem, ali je terapija primerna za malo Noro, znana v najmanj tednu dni, dokler ne bo zaključena diagnostika in ovrednoteno Norino zdravstveno stanje. »Potrudili se bomo in storili vse, kar medicina dovoljuje, in upajmo na najboljše, « je ob tem povedal dr. Aplenc, ki se z malo Noro pogovarja kar v hrvaškem jeziku, še poroča Večernji list.

Vse poteka po načrtu

Medicinska analiza Norinega stanja bo potekala še ves prihodnji teden, po zadnjih informacijah pa naj bi Nora in njeni starši v Filadelfiji ostali najmanj do poletja, kolikor bi predvidoma trajala terapija. Norina mama Đana je povedala, da za zdaj vse poteka po načrtu in da so do Nore vsi izredno prijazni in ljubeznivi, navdušena pa je tudi nad profesionalnostjo in toplino zdravstvenega osebja v bolnišnici. Dodala je še, da so ji zdravniki v dolgem pogovoru vse pojasnili in da je vzdušje v bolnišnici stimulativno, hkrati pa realno. Moderna medicina lahko dela čudeže, vendar pa se vsak bolnik na zdravljenje odziva drugače, se zaveda Norina mama.

Deli s prijatelji