NEUSPELA NEZAUPNICA

Agrokorjev človek ostaja minister v vladi

Objavljeno 04. maj 2017 15.32 | Posodobljeno 04. maj 2017 15.32 | Piše: STA, K. K.

Na dnevnem redu sabora je tudi zahteva SDP za razpravo o nezaupnici trem podpredsednikom sabora iz vrst HDZ.

ZAGREB Hrvaška parlamentarna opozicija danes ni zbrala dovolj glasov za odpoklic ministra za finance Zdravka Marića, ki so mu med sredino razpravo očitali domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem. Na javnem glasovanju je za nezaupnico glasovalo 75 poslancev namesto potrebnih najmanj 76. Proti je bilo 75 poslancev.

Dva presenetila

Na seji je bilo vseh 151 poslancev, a se je neodvisni poslanec Željko Glasnović glasovanja vzdržal, medtem ko je nekdanji član SDP Tomislav Saucha podprl Marića, kar se je med današnjim glasovanjem izkazalo za odločilno. Saucha je spremenil svoje mnenje, saj je sprva podpisal pobudo za odpoklic ministra. Po glasovanju je zanikal, da je bil izpostavljen pritiskom ali neprimernim ponudbam. Saucha je izstopil iz SDP, potem ko so proti njemu sprožili preiskavo zaradi domnevnih malverzacij z dnevnicami v času, ko je bil vodja kabineta nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića.

Po glasovanju je predsednik sabora in šef Mosta Božo Petrov poudaril, da med glasovanjem ni bila potrjena parlamentarna večina ter objavil dvourno prekinitev seje.

SDP iz opozicije zahteva odstop vlade

Že na začetku današnje seje je Petrov predlagal, da se dnevni red dopolni s predlogom stranke Most neodvisnih list o razpustitvi parlamenta. Pred začetkom glasovanja o nezaupnici Mariću pa je napovedal, da bodo o uvrstitvi točke o razpustitvi parlamenta odločali, potem ko bo jasno, da bo njihova pobuda imela najmanj 76 podpisov. Pričakuje, da bo zbiranje potrebnih podpisov potekalo med trenutnim premorom.

SDP je danes vnovič zahteval odstop hrvaške vlade, ker meni, da vlada nima saborske večine. Predsednik opozicijske Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak je po glasovanju o Mariću napovedal, da bodo po povsem verjetnem odstopu Petrova sprožili parlamentarni postopek o nezaupnici hrvaški vladi. Postopek za glasovanje o nezaupnici vladi poteka najmanj sedem dni. Vrdoljak je zanikal, da bodo poslanci HNS podpisali pobudo Mosta za razpustitev sabora.

Premier pod pritiskom

Opozicija že nekaj dni od hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zahteva, naj dokaže, da ima podporo saborske večine, potem ko je Most prejšnji teden izstopil iz hrvaške vlade. Plenković od prejšnjega tedna trdi, da ima parlamentarno večino, a je ni dokazal. Povedal je, da mora pri glasovanju o nezaupnici ministru Mariću opozicija dokazati, da ima večino, medtem ko bo svojo večino pokazal, ko bo predlagal štiri nove ministre namesto prejšnji teden razrešenih Mostovih ministrov.

V saboru se bo lahko dodatno zapletlo že danes, če bodo odstavili Petrova, ker mora začasno vodenje sabora prevzeti predstavnik parlamentarne večine, ki pa v tem trenutku ni jasna. Za izvolitev novega predsednika parlamenta je potrebna navadna večina vseh poslancev, ki zadostujejo za sklepčnost seje.

Na dnevnem redu sabora je tudi zahteva SDP za razpravo o nezaupnici trem podpredsednikom sabora iz vrst HDZ.

Deli s prijatelji