ZAPLET

Župan urejal pot, posredovali policisti

Objavljeno 19. april 2017 23.27 | Posodobljeno 19. april 2017 23.26 | Piše: Špela Ankele

Kranjskogorski župan je s prostovoljci nameraval urediti nevarno pot v Malo Pišnico.

V Jasni že skoraj 20 let stoji tabla z opozorilom, da je pot poškodovana, neprehodna in smrtno nevarna. Foto Blaž Račič

KRANJSKA GORA  – Ta teden se je skupina 40 ali 50 prostovoljcev odpravila proti Mali Pišnici. K delovni akciji je vse ljubitelje Kranjske Gore povabil kranjskogorski župan Janez Hrovat in dodal: »Obiskovalcem, turistom in tudi občanom je res težko razumeti, kako lahko v Jasni že skoraj 20 let stoji tabla z opozorilom, da je pot poškodovana, neprehodna in smrtno nevarna.« A delovna akcija se ni končala z lepo urejeno potjo. Namesto tega je sredi prelepe kranjskogorske narave nastal zaplet, ki se je končal tako, da so v Malo Pišnico poklicali policiste. Zakaj?

Stoletna pot

»Pot v Malo Pišnico so domačini uredili pred kakimi 100 leti. Zgradili so mostove, postavili oporne zidove, namestili jeklenice in v steno vklesali pot. Nato so jo nekaj časa vzdrževali, vse dokler se ni pred kakimi 30 leti začela udirati. Nekako se ni našlo ne volje ne denarja za to, da bi pot, ki je danes nevarna, uredili. Zato smo se letos domačini kar sami odločili, da naredimo nekaj dobrega za naš kraj. Pripravili smo akcijo – podobno kot smo v preteklosti opravili tudi na območju slapov v Martuljku in ob jezeru Jasna. Ko smo v sredo šli na teren, nas je tam čakalo pet naravovarstvenih nadzornikov. Nekatere so spustili mimo, nato so nas ustavili,« je pripoved začela domačinka, ki se je namenila popoldne posvetiti prostovoljnemu delu. Kot je povedala, zapleta, ki je nastal nekoliko višje na poti, ni videla na lastne oči.

Kaj točno se je zgodilo, nam včeraj ni znal povedati niti Marko Kopač, predsednik Planinskega društva Kranjska Gora, ki je bil po lastnih besedah le nekaj metrov od kraja dogajanja. »Na enem od ovinkov so nas nadzorniki ustavili, češ da ne smemo naprej. Nekaj časa sem čakal tam, nato sem šel mimo, podobno je storil župan, ki je hodil pred menoj. Naenkrat sem z delčkom očesa za seboj videl roko, in ko sem se obrnil, je nadzornik že ležal v ruševju pod potjo. Kako se je zvalil dol, ne vem, je pa nekaj vpil, da ga je župan porinil. To seveda ni moglo biti res, saj je bil župan pred menoj, nadzornik pa je stal za mano,« pripoveduje predsednik kranjskogorskih planincev.

Poškodovana zapestje in rama

Te besede je župan Hrovat potrdil: »Nadzornika se nisem niti dotaknil. Ko je padel, sem bil nekaj metrov stran od njega, med nama je bil še predsednik planinskega društva.« Kot je dodal župan, se je skupina prebivalcev Kranjske Gore, ki jim ni vseeno za urejenost okolja, že v preteklosti zbrala in uredila določene predele občine. »Za kaj takega nismo doslej nikdar rabili dovoljenj. Zdaj pravijo, da potrebujemo dovoljenja zavoda za varstvo narave. Če je treba, bomo dobili tudi ta, nato pa nadaljevali prostovoljno delo,« je zaključil župan.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Triglavski narodni park (TNP). Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe, je dejal da je med srečanjem na ozki poti, in to na zelo nevarnem mestu, župan z bokom odrinil nadzornika, ki je vznak padel po zelo strmem pobočju v ruševje in se pri tem poškodoval: »Na pregledu na urgenci v jeseniški bolnišnici so ugotovili, da ima poškodovano zapestje in ramo. Po pregledu so ga odpustili iz bolnišnice, vendar bo čez nekaj dni moral opraviti ponovni pregled.«

O tem, zakaj je nastal zaplet in zakaj so na pomoč poklicali policiste, pa je sogovornik pojasnil: »Nadzorniki TNP so od prostovoljcev, ki so izvajali dela, zahtevali, da se identificirajo. Ker niso hoteli pokazati dokumentov, so nadzorniki poklicali policiste.« Vodja naravovarstvene službe je še povedal, da je Mala Pišnica »na osrednjem območju narodnega parka in je hkrati ožje zavarovano območje (naravni rezervat) znotraj TNP, kar pomeni, da je pod posebnim varstvom«. Dodal je, je treba pred začetkom del na takšnih območjih pridobiti naravovarstveno in kulturnovarstveno soglasje: »Za predmetni poseg investitor ni pridobil navedenih soglasij. Nadzorniki TNP imajo zakonsko pristojnost preverjanja izdanih soglasij in preverjanja skladnosti del z izdanimi soglasji.«

Posegali v zavarovano območje?

In kako so zaplet videli možje v modrem, ki so jih sredi tega tedna na pomoč klicali iz Male Pišnice? »Potrdimo lahko, da so policisti obravnavali prijavo nadzornikov TNP o težavah z osebami, ki naj bi s svojimi aktivnostmi, v povezavi s potjo, posegali v zavarovano območje parka. Prijavo še preverjajo in vodijo postopek,« je pojasnil Bojan Kos s kranjske policijske uprave. 

 

Deli s prijatelji