POGAJANJA

ZSSS: Slovenija žrtev delodajalske interesne arogance in rigidnosti

Objavljeno 13. februar 2013 12.54 | Posodobljeno 13. februar 2013 12.54 | Piše: A. L., STA

»Brezkompromisna interesna gonja bo zagotovo privedla do tega, da bomo takšne spremembe delovne zakonodaje posredovali v referendumsko presojo tistim, ki jim določa pravice,« pravijo v sindikatu.

Dušan Semolič nasprotuje nameri vlade.

LJUBLJANA – Kruto dejstvo je, da počasi vsi skupaj postajamo žrtve delodajalske interesne arogance in rigidnosti, so se v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes odzvali na poziv, ki so ga v torek na državni zbor (DZ) naslovili delodajalci. V ZSSS izpostavljajo, da se s takšnimi potezami »načenja pogajalska verodostojnost delodajalcev v okviru socialnega dialoga«.

Obeta se nov referendum?

Predstavniki delodajalcev so v torek na DZ naslovili poziv, naj sprejmejo ustrezne amandmaje, ki bodo omogočili varno prožnost na trgu dela, ne pa še dodatno omejili konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Nanj so danes z javnim sporočilom poslankam in poslancem odgovorili v ZSSS. Po ocenah ZSSS so tovrstna dejanja delodajalcev skrb vzbujajoča, tudi zato, ker so socialni partnerji trenutno v zadnjem krogu pogajanj o strukturnih reformah trga dela, kjer je še posebno pomembno konstruktivno iskanje kompromisov in ne brezkompromisna interesna gonja. »Ta bo zagotovo privedla do tega, da bomo na sindikalni strani takšne spremembe delovne zakonodaje posredovali v referendumsko presojo tistim, ki jim določa pravice,« so zagrozili.

Brezkompromisno

Obenem pa se po navedbah sindikalne strani ob takšnih delodajalskih potezah razkriva vse bolj skrb vzbujajoče dejstvo, da delodajalci kot edino pot gospodarskega razvoja vidijo v brezkompromisnem zagovarjanju zniževanja stroškov dela in povečevanju prožnosti trga dela. Slovenija po navedbah ZSSS prav zdaj potrebuje delodajalce, ki bodo priznali, da je pot gospodarskega okrevanja pot vlaganja v znanje in izkušnje zaposlenih in ne pot rezanja in krčenja. »Potrebujemo delodajalce, ki bodo implementirali inovativne razvojne projekte in ne prakse inovativnih obvodov delovne zakonodaje. Seveda si je najlažje zatiskati oči pred razvojnim zaostankom Slovenije in za to kriviti recimo odpravnino za prenehanje pogodb o zaposlitvi za določen čas, kvote za agencijske delavce, dodatek na delovno dobo in plačano malico. A za takšne interesne bližnjice preprosto nimamo več časa,« so še izpostavili.

Varna prožnost

Sindikati pričakujejo, da se bodo delodajalci premaknili iz svojih interesnih okopov in pričeli uresničevati koncept varne prožnosti, ki ga tudi zagovarjajo – »to pa pomeni stalno investiranje v usposabljanje in izobraževanje zaposlenih ob zagotovitvi hkratne varnosti ob prehodih med različnimi statusi«.

Upravni odbor Združenja delodajalcev Slovenije je v torek pred začetkom druge obravnave predloga reforme trga dela na matičnem parlamentarnem odboru obravnaval dosedanje rezultate pogajanj socialnih partnerjev. Ob tem so ugotovili, da so pogajanja pokazala pomanjkljivosti predlagane reforme trga dela, zato so DZ pozvali k sprejemu ustreznih dopolnil.

Deli s prijatelji