TRITONIS

Zoran Janković: To je ena velika neumnost

Objavljeno 03. julij 2014 18.05 | Posodobljeno 03. julij 2014 18.05 | Piše: STA, A. L.

Janković priznava, da je Milović družinski prijatelj, a zanika njegovo posredniško vlogo.

Jakića so iskali decembra doma, Janković gre jutri na NPU.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković informacije, da je prek svojih posrednikov pogojeval vračilo kupnine podjetju Tritonis, označuje kot »eno veliko neumnost«. Direktor Tritonisa Damjan Bremec namreč ni bil vabljen kot priča na zaslišanje pred uvedbo preiskave, hkrati je sodnica tudi predlagala senatu, da se preiskave ne uvede, opozarja župan.

Nekdanji svetovalec Čeferinov?

Svet na Kanalu A in Večer poročata, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na željo Bremca zabeležil uradni zaznamek. Ta naj bi jim povedal, da je Janković prek svojih posrednikov pogojeval vračilo kupnine za parkirišče na Vojkovi cesti v Ljubljani s tem, da Bremec na sodišču s svojimi izjavami ne obremeni Jankovića in tako pripomore k zaključku kazenske ovadbe. Večer navaja Bremčevo izjavo, da ga je dvakrat obiskal Miloš Milović, ki naj bi bil Jankovićev lobist. Povedal naj bi mu, da je nekdanji odvetnik, zaposlen v znani odvetniški pisarni, in da ima neomejen dostop do Jankovića. Večer tukaj dodaja, da je Milović nekdanji svetovalec uprave odvetniške pisarne Čeferin.

Predlog zavrnjen

Janković priznava, da je Milović družinski prijatelj, a zanika njegovo posredniško vlogo. Dejal je, da je Milović prišel enkrat z Bremčevo odvetnico k njemu na sestanek, kar naj bi bila Bremčeva želja. Na sestanku je Milović ponudil poravnavo, Janković je predlog sprejel in ga predal pravni službi in odvetniški pisarni občine, a je bil predlog zavrnjen. Z odločitvijo, da se ne gre v poravnavo, ampak počaka na revizijo vrhovnega sodišča, je bil pred dvema mesecema seznanjen tudi Bremcec, je danes povedal Janković novinarjem ob predstavitvi novih avtobusov LPP.

Napad na župana

»To on dela že dve leti, da z mediji napada župana, in ko bo sodba izdana, bom razmislil o postopkih,« je glede Bremca napovedal Janković. Po njegovem so navedbe, naj pozabi določene dogodke, sicer ne bo dobil kupnine, čista izmišljotina. »To je samo ustvarjanje pritiska – ali na sodišče ali pa na državljane zaradi volitev,« je še dodal Janković.


Ozadje

Zgodba sega v leto 2009, ko je Mestna občina Ljubljana podjetju Tritonis prodala 1600 kvadratnih metrov parkirišča za približno milijon evrov. Podjetje je na zemljišču sicer želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.

NPU je oktobra lani zoper Jankovića, sodnega cenilca in še eno osebo vložilo tudi kazensko ovadbo zaradi domnevne goljufije. Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je aprila letos na ljubljansko okrožno sodišče vložila zahtevo za sodno preiskavo, Janković pa je bil pred odločitvijo o uvedbi preiskave zaslišan ravno pred nekaj tedni. Večer neuradno poroča, da naj bi preiskovalna sodnica odločila, da bo primer predala v odločanje zunajobravnavnemu senatu.

Janković je ob ovadbi dejal, da je bila prodaja zakonita in je potekala na javni dražbi, notar pa je potrdil, da je pogodba pravno nesporna in da so imeli na občini več sto primerov takih prodaj. V zvezi s poslom je bilo vloženih tudi več tožb.

Višje sodišče je sklenilo, da je pogodba o prodaji nična in nima pravnih učinkov. Hkrati je višje sodišče ugodilo zahtevi PNZ po razveljavitvi prodajne pogodbe, ljubljanski občini pa naložilo plačilo skoraj 16.000 evrov sodnih stroškov.

 

Deli s prijatelji