PRIPRAVE

Žnidaršič z DSD na državnozborske volitve

Objavljeno 16. julij 2011 18.30 | Posodobljeno 16. julij 2011 18.30 | Piše: K. K., STA

Prišlo je 136 povabljenih delegatov od 200

Z Žnidaršičem tudi Rezman. Skupaj sta izstopila že iz poslanske skupine Desus
LJUBLJANA – Na današnjem prvem kongresu Demokratične stranke dela (DSD) so delegati izvolili Franca Žnidaršiča za predsednika stranke za štiriletni mandat. Prav tako so izvolili tri podpredsednike stranke, spremenili statut, s čimer je stranka dobila še svet in člane sveta, je po koncu kongresa povedal Žnidaršič.

Poletna, a dobra udeležba

Kongresa se po je po Žnidaršičevih besedah udeležilo 136 povabljenih delegatov od 200, kar predsednik stranke ocenjuje kot dobro udeležbo glede na čas dopustov. Žnidaršiča so izvolili za predsednika stranke, medtem ko jo je preteklo leto vodil kot začasni predsednik.

Do konca leta nameravajo po državi postavili mrežo, ki »jo nova stranka mora imeti, če hoče kandidirati na naslednjih državnozborskih volitvah«, je dejal Žnidaršič in zatrdil, da se bo stranka teh volitev udeležila ne glede na to, ali bodo redne ali predčasne.

Program že imajo

Na volitvah namerava stranka nastopiti samostojno. »Naš program ima v središču pozornosti delo, znanje, sposobnosti, višje vrednotenje dela, pravičnejšo delitev rezultatov dela, pravno državo in ohranitev socialne države ter solidarnosti med generacijami,« pravi Žnidaršič.

V stranki bo besedah Žnidaršiča menijo, da je »treba spraviti v organe odločanja v državi predvsem zaposlene, ki naj soodločajo o tem, kako bodo živeli in kakšna bo naša skupna prihodnost«.

Sama zveneča imena

»Mi smo danes ocenili, da so zveneča imena vsi delegati, ki so prišli na kongres,« je dejal Žnidaršič. Ob tem si ne delajo utvar, da bodo zmagali na naslednjih volitvah, vendar pa »bo stranka gotovo sposobna prispevati svoj ustvarjalni delež k temu, da bo prišlo do boljših odločitev v korist vsega ljudstva«.

Sicer na kongresu o samih volitvah niso govorili. Dogovorili so se, da bodo najprej proučili in dopolnili program ter izkristalizirali rešitve, ki bodo nared za volitve.

O imenih skrivnostni

Poudarja, da že imajo kar nekaj kandidatov za naslednje državnozborske volitve, vendar njihovih imen ne želijo sporočati javnosti zato, ker »je v našem političnem življenju način, da se vsakega iz politične konkurence poskuša diskvalificirati«.

Zato svojih »dobrih kandidatov nočejo izpostavljati«, jih pa bodo pravočasno predstavili javnosti.

Več kot 1000 jih je že

Stranka skupno šteje nekaj čez 1200 članov. Na ravni mestnih občin in občinskih organizacij ima stranka izpostave v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Brežicah, Trebnjem, Zagorju, Trbovljah in na Jesenicah. Poleti pa bodo stranko ustanovili še v Novem mestu, Novi Gorici, Piranu, Kranju in na Ravnah na Koroškem.

Stranko so ustanovili 31. julija lani v Trebnjem, kasneje so njen sedež prestavili v Ljubljano. Sprva se je imenovala Demokratična stranka dela in solidarnosti, nato so se preimenovali zgolj v Demokratično stranko dela.

Deli s prijatelji