KOMISARSKA

Zmešnjava in pol: Potočnik noče na seznam

Objavljeno 31. julij 2014 14.13 | Posodobljeno 31. julij 2014 14.13 | Piše: STA, T. L.

Janez Potočnik bi bil pripravljen prevzeti še en komisarski mandat, noče pa biti na seznamu z več kandidati za komisarja.

Janez Potočnik.

BRUSELJ – Evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik je danes sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega evropskega komisarja, če se bo slovenska vlada morda odločila za ta korak. Kot je sporočil, ne daje soglasja za imenovanje.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz njegove tiskovne službe, je Potočnik podprl prizadevanja prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za čim več usposobljenimi kandidatkami iz držav članic.

Presenečeni Potočnik

»Presenečajo pa me nekatere navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v slovenskih medijih. Pri imenovanju predsednika Evropske komisije je bil pomemben dejavnik odločitve izid evropskih parlamentarnih volitev in pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank, izvoljenih na nedavnih volitvah,« je poudaril Potočnik.

Pri tem se je še enkrat zahvalil stranki Mira Cerarja SMC za zaupanje, ko ga je podprla, da bi ostal na komisarskem položaju. »Z izkušnjami, ki sem jih pridobil v preteklosti, želim še naprej pomagati Evropski uniji in Sloveniji, predvsem pri graditvi trajnostnega razvoja, ki je in mora biti naša skupna prihodnost,« je še zapisal v sporočilu za javnost.

Danes se sicer izteka rok, ki ga je Juncker dal državam za posredovanje imena ali imen kandidatov za prihodnje evropske komisarje. Odhajajoča slovenska vlada pod vodstvom Alenke Bratušek naj bi to po neuradnih informacijah storila še danes.

V Bruselj bi poslali štiri

Glede na sicer neuradne informacije bi vlada v Bruselj lahko poslala seznam s štirimi imeni: z Bratuškovo, evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon, prvakom Desusa Karlom Erjavcem in Potočnikom, vendar ta na tem seznamu očitno ne želi biti.
 

Deli s prijatelji