ROKODELSTVO

Zlati vitici za rezila in čipke

Objavljeno 24. april 2012 18.37 | Posodobljeno 24. april 2012 18.39 | Piše: Mojca Kaučič

Že 19. bienalna rokodelska razstava v Slovenj Gradcu gosti ustvarjalce iz ducata držav.

Latvijski vzorci pletenega šibja se razlikujejo od slovenskih (foto: Mojca Kaučič).

SLOVENJ GRADEC – Prave ljubitelje rokodelskih veščin in izdelkov mora do konca prihodnjega meseca pot zanesti v Slovenj Gradec, v Koroško galerijo likovnih umetnosti. Čeprav se ni izšlo po prvotnih načrtih in na letošnjo že 19. bienalno razstavo domače in umetne obrti oziroma rokodelstva niso prišli izdelki iz vseh evropskih držav, ampak le iz 12, je vredna obiska. Na ogled je izbor izdelkov 35 slovenskih mojstrov ter 47 ustvarjalcev iz tujine.

Razstava razdeljena na 14 sklopov

Zelo pregledno postavljena razstava je razdeljena na 14 sklopov in v vsakem so zbrani izdelki iz različnih naravnih materialov, medtem ko je ustvarjanje iz umetnih snovi povsem izključeno. Kljub temu da so tako naši kot tuji mojstri prispevali izdelke iz enakih sestavin, je v marsikaterem primeru naše in tuje mojstre težko oziroma nesmiselno primerjati. Najpopolnejšo podobo človek dobi, če uživa ob vsaki vitrini in vsakem izdelku posebej ter občuduje mojstrstvo ljudi, ki so lepote ustvarili. Razstava bo v Slovenj Gradcu odprta do 31. maja, od 16. avgusta do 15. septembra pa bo gostovala tudi v Celovcu.

Recesija ne izbira

Kljub temu da je zadnjih nekaj let našim rokodelcem in ustvarjalcem zelo nenaklonjenih, saj je recesija marsikateremu od njih, ki od dela svoje ustvarjalnosti živi, že prej ne prav debel kos kruha opazno stanjšala, vztrajajo. Komisija pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vsak mesec dobi več deset vlog za pridobitev certifikata za blagovno znamko Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. Pridobljeni certifikat je tudi pogoj za uvrstitev izdelkov posameznih mojstrov na slovenjgraško rokodelsko prireditev. Čeprav je vsako leto podeljenih kar precej novih certifikatov, so letos med razstavljavce uvrščeni večinoma že do zdaj dobro znani mojstri. V nekaterih primerih tudi zato, ker veliko novih res vrhunskih izdelkov in izdelovalcev predmetov iz določenih materialov preprosto ni. Seveda pa dejstvo, da izdelovalce poznamo, ne zmanjšuje privlačnosti prireditve, saj se večina med njimi trudi razvijati in izpopolnjevati tako svoje mojstrstvo kot tudi paleto izdelkov, ki nam jih ob različnih priložnostih postavijo na ogled.

Odmik od klasičnih rokodelskih oblik

Ob tem je pri številnih tujih gostih na letošnji slovenjgraški razstavi nemogoče spregledati, da se s svojimi mojstrovinami izrazito spogledujejo z umetnostjo. Čeprav uporabljajo tradicionalne materiale, se odmikajo od klasičnih tradicionalnih rokodelskih oblik. Tako morda zmanjšujejo uporabnost izdelkov, po drugi strani pa izpostavljajo vsestranske uporabne možnosti materialov, posegajo pa tudi po novih tehnoloških postopkih oziroma opremi, ki te uporabne možnosti lahko izkoristi v največji možni meri. Iz spremnega besedila v katalogu letošnje razstave, ki ga je prispeval prof. dr. Janez Bogataj, je mogoče razbrati, da so pač v nekaterih državah razvoju rokodelstva posvetili precej več pozornosti in denarja kot pri nas, kar je dalo ustvarjalcem možnost, da so naredili korak naprej. Seveda so med sodelujočimi tudi države, ki se še vedno trdno oklepajo ljudskega izročila, materialov, oblik, vzorcev, barv in načina izdelave. Prav ti izdelki letošnjo slovenjgraško razstavo še dodatno popestrijo in ponujajo vpogled v dogajanje v posameznih okoljih, v katera sicer nimamo veliko možnosti pokukati.

Pisana paleta izdelkov

Za letošnjo slovenjgraško razstavo so rokodelci prispevali izdelke iz lesa, šibja, slame, kamna, gline in porcelana, stekla, železa ter drugih kovin, papirja, tkanin, volne in polsti, usnja, voska ter drugih naravnih in sestavljenih gradiv. Za večino tujih mojstrov so organizatorji pripravili tudi kratke opise načinov njihovega dela, s čimer izdelki dobijo dodatno dimenzijo.

Zlati vitici podeljeni

Kljub temu da so na razstavi od slovenskih ustvarjalcev predstavljeni že znani mojstri, dobitnikov letošnjega priznanja, zlate vitice (podeljeni sta bili dve), ni bilo težko izbrati. Prejeli so jo kovač Jože Krmelj iz Poljanske doline (z nami je poklepetal nedavno), ki navdušuje s svojimi rezili, kovanimi v tehniki damast in je novinec med imetniki certifikata art&craft, ter Studio Koder in Tina Koder za izdelke iz idrijske čipke. Medtem ko se Studio Koder ponaša predvsem s klasično čipko, se mlada Tina posveča razvoju novih izdelkov, vzorcev in namembnosti te vedno bolj priljubljene in tako značilne predstavnice slovenskega ljudskega izročila.

Deli s prijatelji