KOGA CENIMO?

Zlatega Dragića za predsednika

Objavljeno 11. december 2017 21.53 | Posodobljeno 11. december 2017 22.06 | Piše: B. C.

Slovenci imamo med tremi možmi najraje Božička. Bolj kot domače cenimo svetovne politike.

Čisto pravi Božiček iz Finske je pred dnevi že obiskal Ljubljano. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Slovence smo vprašali: Kateri decembrski dobri mož vam je najbolj pri srcu? Zmagovalec je Božiček, saj je zanj v anketi Slovenskih novic glasovalo 36 odstotkov anketirancev. Drugi najljubši nam je dedek Mraz (28 odstotkov), tretji pa tisti, ki nas je že obdaroval, Miklavž, torej (26 odstotkov). Le desetina Slovencev pa je taka, ki ne mara ne prvega, ne drugega in ne tretjega.

Pred nami je torej nekaj najčarobnejših trenutkov vsakega leta. Ker pa bomo vsem trem dobrim možem pomagali pri obdarovanju, smo vas pobarali, koliko denarja boste namenili za darila. Tretjina pravi, da do 100 evrov, druga tretjina, da do 50, 15 odstotkov, da do 200, le 8,7 odstotka pogumno napoveduje še večjo razsipnost. Ker decembrsko obdarovanje kar precej izprazni žepe, kajpak zmanjka za razkošno silvestrovanje. Velika večina Slovencev bo tudi zato Silvestrski poljub zapela v krogu najbližjih ob domačem kaminu.

Čas veselega decembra je tudi čas, v katerem že delamo inventuro za minevajoče leto, ki je bolj ali manj upravičilo naša pričakovanja. Kaj pa je za slovenski narod najbolj zaznamovalo leto 2017? Anketiranci so po pričakovanjih skoraj referendumsko odvrnili: zmaga Slovenije na evropskem košarkarskem prizorišču!

In prav iz krogov slovenskih košarkarjev prihaja tudi tisti, ki si po mnenju Slovencev zasluži naziv slovenska osebnost leta. Kar 39 odstotkov Slovencev bi namreč okronalo Gorana Dragića, sledijo mu Pipistrelov Ivo Boscarol (27 odstotkov), košarkarski selektor Igor Kokoškov (15 odstotkov), evropski nogometni šef Aleksander Čeferin (sedem odstotkov) in šele nato je z borimi tremi odstotki glasov na vrsti prvi politik – predsednik države Borut Pahor. Še odstotek manj glasov je prejel premier Miro Cerar, velika zmagovalka scene pa je pevka Tanja Žagar, za katero je glasoval odstotek anketirancev.

Prav letošnje predsedniške volitve bodo morda razburkale tudi parlamentarne politične vode. Če je kamniški župan Marjan Šarec pogorel na predsedniških, se mu očitno dobro obeta na parlamentarnih volitvah, v tem trenutku bi namreč za Listo Marjana Šarca glasovalo največ Slovencev, in sicer 15,7 odstotka.

Da pa Slovenci veliko bolj kot domače cenimo svetovne politike, priča rezultat ankete v kategoriji svetovna osebnost leta. Petina Slovencev je svoj glas oddala za Angelo Merkel, sledita pa ji Carles Puigdemont (17 odstotkov) in slovenski zet Donald Trump (15 odstotkov). Njegova žena Melanija je prejela 12 odstotkov glasov, z dvema odstotkoma glasov pa se je kar dobro odrezal tudi jedrski mogočnež Kim Džong Un.

Deli s prijatelji