TVEGANJE

Živite v Zasavju? Bolj ste ogroženi zaradi raka kot drugi

Objavljeno 17. avgust 2014 20.49 | Posodobljeno 17. avgust 2014 20.49 | Piše: Mo. S.

Ker je rak bolezen starejših, je zbolevanje večje tam, kjer je tudi populacija starejša. Je pa bolezen vedno končni rezultat delovanja več dejavnikov, med katere spadajo življenjske navade, kemikalije, onesnaženo okolje, dednost pa tudi naključje.

Termoelektrarna Trbovlje: bližnji prebivalci so bolj ogroženi zaradi raka kot drugi.

LJUBLJANA – Vse več ljudi zboleva za rakom, ki lahko vznikne v vseh tkivih in organih človeškega organizma. Med dejavniki, ki povečajo verjetnost te bolezni, so življenjske navade, pa tudi družba in okolje, v katerem posameznik živi, ter seveda zdravstveni ukrepi, ki so posamezniku na voljo.

Glede na to, da bolezen ne izbira preveč, nas je zanimalo, ali morda obstajajo kakšne povezave med pojavnostjo raka in regijami oziroma kraji, kjer oboleli za rakom živijo. Statistični podatki o raku v slovenskih statističnih regijah so dostopni v registru raka, kjer je na voljo malo morje možnosti, po katerih lahko iščete podatke o pojavnosti raka v državi.

Več starejših, več raka

Kot nam je pojasnila prof. dr. Maja Primic Žakelj, vodja registra, je treba razlike med posameznimi območji nujno pravilno interpretirati. Za začetek pa tole: »Ker je rak bolezen starejših, je zbolevanje večje tam, kjer je populacija starejša; zato razlike v verjetnosti raka iščemo s starostno standardizirano incidenčno stopnjo.«

Razlike, ki jih med regijami oziroma izbranimi enotami Slovenije lahko najdemo, lahko neposredno le težko povežemo z dejavniki v okolju, kjer oboleli živijo. Marsikatere razlike so lahko naključne ali premajhne, da bi jih lahko primerno ovrednotili. »Take geografske analize so praviloma le izhodišče za bolj poglobljene analitične epidemiološke raziskave. Še zlasti je težko interpretirati razlike v incidenci vseh rakavih bolezni skupaj, saj so dejavniki tveganja posameznih rakavih bolezni različni,« nadaljuje Primic Žakljeva.

Zemljevid za vse bolezni raka pri obeh spolih skupaj (bolniki, zboleli v letih 2006–2010) (vir: Slora):
image

Raziskava: najbolj ogroženi so Zasavci

V registru so opravili več natančnih analiz razporejanja raka, med njimi pa je zanimiva tudi raziskava o raku v Zasavju, ki so jo naredili leta 2008.

Pokazala je naslednje:

1. Verjetnost, da bodo prebivalci regije Zasavje zboleli za katerim koli rakom, je večja od povprečja v Sloveniji. Večje tveganje znotraj Zasavja je na vzhodu regije.
2. Med posameznimi lokacijami raka so največji javnozdravstveni problem v Zasavju pljučni rak pri obeh spolih, raki glave in vratu pri moških ter raki debelega črevesa in danke pri ženskah.
3. Prebivalci, ki živijo v bližini cementarne in termoelektrarne v Trbovljah ter v bližini steklarne in podjetja TKI v Hrastniku, so bolj ogroženi zaradi raka.

Nekaj sto bolezni

Rak je skupno ime za nekaj sto različnih bolezni, pojava katere koli rakave bolezni pa ni mogoče povezati z enim samim, izoliranim dejavnikom. Bolezen je vedno končni rezultat delovanja vseh škodljivih, pa tudi zaščitnih dejavnikov, kamor po besedah Primic Žakljeve spadajo kemikalije, življenjske navade, onesnaženo okolje ter dedna nagnjenost in celo naključja.


Med rakotvorne snovi spadajo:

  • prva skupina: snovi, za katere je dovolj dokazov o karcinogenosti (azbest, tobačni dim, alkoholne pijače, sončno sevanje);
  • druga skupina: snovi, za katere vzročna zveza še ni dokazana, je pa verjetna;
  • tretja skupina: kemikalije in dejavniki, ki so jih sicer že proučevali, a jih v tem trenutku še ni mogoče uvrstiti v nobeno od prej omenjenih skupin niti ne v četrto;
  • četrta skupina: kemikalije, ki za človeka niso karcinogene.

»Med rake, ki lahko nastanejo tudi kot posledica izpostavljenosti kemikalijam v delovnem ali bivalnem okolju, se uvrščajo raki pljuč, kože, sečnega mehurja, popljučnice in potrebušnice (znani mezoteliom zaradi delovanja azbesta), bezgavk, jeter, ledvic, levkemije ter v manjši meri še nekatere druge vrste rakov,« pravi Maja Primic Žakelj.

 

Deli s prijatelji