VETERINARJI OPOZARJAJO

»Živali ne pasite na pašnikih, kjer so se zadrževali migranti«

Objavljeno 06. november 2015 09.32 | Posodobljeno 06. november 2015 10.10 | Piše: Mo. S.

Veterinarji bodo lastnikom živali razdelili priporočila, saj so te lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni.

LJUBLJANA – »Živali na območjih, kjer so se zadrževali migranti, so lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki se prenašajo z ljudi na živali. Zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki se krmijo s krmo s teh območij (travniki in polja),« so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi se prek slame, ki so jo uporabljali migranti, v okolici Brežic okužil hlev govedi okoliškega kmeta.

Uprava je zato pripravila priporočila, ki jih bodo veterinarji, ki na teh območjih izvajajo veterinarske preglede gospodarstev, razdelili imetnikom živali.

Pomembno je, da imetniki živali izvajajo osnovne biovarnostne ukrepe:

  • Postavitev razkuževalnih barier na vhodih v hleve.
  • Temeljito umivanje rok, preoblačenje, preobuvanje ali uporaba obujk za enkratno uporabo pred vstopom v prostore, kjer se nahajajo živali.
  • Redno tretiranje živali s sredstvi za zatiranje zajedavcev.
  • Vzdrževanje napajalnikov na pašnikih itd.

Uprava svetuje vsem lastnikom živali, naj bodo pozorni na pojav kakršnih koli znakov bolezni, ki bi lahko bili posledica trenutne situacije. Če znake opazite, to takoj sporočite veterinarju, če se le da, pa pse, mačke in perutnino zadržite na dvorišču. »Živali začasno ne pasite na pašnikih, kjer so se zadrževali migranti,« še svarijo pri upravi.

Deli s prijatelji