POGAJANJA

Židan priznal, da se o nekaterih stvareh ne more pogajati

Objavljeno 31. julij 2014 23.18 | Posodobljeno 31. julij 2014 23.17 | Piše: STA, Mo. S.

Stranka SD sicer še ostaja v igri za vstop v koalicijo.

LJUBLJANA – Predsedstvo SD je odločilo, da bo stranka nadaljevala koalicijska usklajevanja, pred odločanjem o dokončnem besedilu koalicijske pogodbe in o morebitnem vstopu v koalicijo pa se bo lahko izrekalo celotno članstvo. Prav tako je predsedstvo soglasno izreklo podporo predsedujočemu SD Dejanu Židanu, da stranko vodi do kongresa, ki bo še letos.

»Manjkajo elementi socialne države«

Kot je po seji predsedstva pojasnil Židan, je pogajalska skupina SD dobila mandat za nadaljnja usklajevanja z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem. Ob tem je ponovil, da v trenutnem osnutku koalicijske pogodbe močno manjkajo elementi socialne države. Izpostavil je, da so v SD konstruktivni, a da se pri nekaterih zadevah preprosto ne morejo niti pogajati. Navedel je denimo stališče, da socialne kapice v Sloveniji ne sme biti, prav tako se niso pripravljeni pogovarjati o minimalni plači. Židan je sicer prepričan, da bodo pogajalci razumeli zahteve, ki so za SD bistvene.

Priznal je tudi, da »slika ni črno-bela in tudi mnenja so različna, ali biti v koaliciji ali v opoziciji«, saj da ima oboje svoje pluse in minuse. Po njegovih besedah gredo politične stranke na volitve zato, da obljube ljudem izpolnijo tudi v praksi, kar je bistveno lažje v koaliciji. A če koalicijska pogodba oziroma potencialne partnerice tega ne omogočijo, je tudi za stranko dosti bolj konstruktivno, če je v opoziciji, je dodal.

Koalicijska usklajevanja se bodo nadaljevala predvidoma prihodnji teden, pri čemer pa Židan pravi, da je »kakšen kratek razgovor« možen že takoj v petek, po ustanovni seji DZ.

Deli s prijatelji