NIČ KONKRETNEGA

Židan po pogovorih s Cerarjem: Ne iščemo ideološke koalicije

Objavljeno 25. julij 2014 21.16 | Posodobljeno 25. julij 2014 22.54 | Piše: Mo. S.

Miro Cerar (SMC) se je danes sestal s predstavniki SD, pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden, obrisi koalicije pa naj bi bili znani do petka.

Miro Cerar in Dejan Židan.

LJUBLJANA – Potem ko se je najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar na prvih pogovorih za sestavo koalicije v četrtek sestal s predstavniki Desusa, ZL, ZaAB in NSi, se je danes še s predstavniki SD.

Kot je v večernem odzivu za Svet na Kanalu A povedal Cerar, današnje pogovore ocenjuje kot spodbudne, sicer pa bo pogovore s strankami, ki so se po nedavnih volitvah uvrstile v parlament, naslednji teden nadaljeval (z izjemo SDS). Povedal je, da za zdaj še ne izključuje nikogar, v torek pa verjetno še ne bodo vsi skupaj sedli za isto mizo. Prednosti ne daje nobeni stranki, se bo pa po njegovem treba začeti dokaj odkrito pogovarjati o možnosti za koalicijo. Dodal je, da se vsi zavedajo, da Slovenija nujno potrebuje resno in stabilno vlado.

O tem, kako državo spraviti iz krize

Po koncu sestanka je Matjaž Han (SD) povedal, da je bilo srečanje konstruktivno, saj so si predstavniki strank izmenjali programska izhodišča ter pregledali skupne točke pa tudi razlike. Pojasnil je, da se še enkrat dobijo v torek, pogovarjali pa so se zlasti o tem, kako Slovenijo izvleči iz krize, in ne o tem, ali bodo vstopili v koalicijo ali ne. Kot kaže, je vse še odprto, so pa v SD že poudarili, da bodo sodelovali le v taki ekipi, ki bo delovala v dobro državljanom.

Židan: Odločitev lahko pade celo v petek

Predsedujoči SD Dejan Židan pa je povedal, da v stranki niso obremenjeni s tem, ali bodo v koaliciji ali opoziciji. Dodal je, da si vsi skupaj želijo uspešen boj proti korupciji in za pravno državo, za obe stranki je pomembna tudi stabilizacija zdravstvenega sistema. O morebitnem vstopu v koalicijo bosta po njegovih besedah odločala tudi konferenca in predsedstvo SD, kar se bo najverjetneje zgodilo v četrtek, morda celo v petek.

Na vprašanje STA, ali bi SD sodeloval v koaliciji z NSi, je Židan odvrnil, da se tokrat ne išče »ideološke koalicije«, se pa vendarle razlikujeta gospodarska programa obeh strank. A to je po njegovi oceni »enačba, ki jo bo pač poskušal rešiti Cerar in se bo v naslednjih dneh pokazalo, kako oziroma ali sploh je rešljiva«.

Bolj konkretno naslednji teden

Sicer pa v koaliciji najbrž ne bo Združene levice (ZL), saj imajo s SMC precej različna programska izhodišča, je bil pa po četrtkovih pogovorih vidno zadovoljen Karl Erjavec (Desus). Mogoče je, da bo v koaliciji tudi NSi.

Prvi obrisi koalicije se bodo po Cerarjevih napovedih pokazali do ustanovne seje državnega zbora, ki do prihodnji petek. Kot je neuradno poročal Pop TV, pa naj bi Cerar do ponedeljka napisal kratek osnutek koalicijske pogodbe in ga poslal morebitnim koalicijskim partnerjem.

Deli s prijatelji